TRANSPLANTACIJA SRCA U KLINICI U BEČU

795

VIDEO K9: Baš kao što je i najavljeno, jedan od najvećih eksperata za transplantaciju srca dece sa univerzitetske klinike iz Beča, stigao je u Beograd i najavio početak saradnje između austrijskih i srpskih stručnjaka u ovoj oblasti čiji cilj je formiranje stručnjaka za presađivanje srca u Srbiji.

Početak saradnje između srpskih i austrijskih stručnjaka obeležiće stavljanje srpskih pacijenata na listu pacijenata u Bečkoj klinici, koji će imati isti status kao austrijski pacijenti.

On je dodao da je polazna tačka sastanka bila da se nađe zajednički jezik za tretman najmlađih pacijenata iz Srbije u bolnici u Beču kako bi se oni izlečili na najbolji mogući način.

– Prvi razlog moje posete bio je da sa kolegama iz Srbije razgovaram ko su prvi kandidati za transplantaciju organa, odnosno da se razmotre ovi slučajevi, napravi lista pacijenata i tajming za svakog pacijenta pojedinačno. Transplantacije organa srpskim pacijentima ubuduće se neće sprovoditi na osnovu pojedinačne inicijative roditelja pacijenata, već kroz zvaničnu saradnju dve države. To će omogućiti da proces transplantacije postane daleko pristupačniji, jednostavniji i, što je veoma važno, jeftiniji.

Ekspert za transplantaciju srca iz Beča naglasio je da Srbija poseduje veoma dobre stručnjake u toj oblasti jer je, kako je rekao, to mogao da vidi na osnovu selekcije i prikaza pacijenata koji su kandidati za transplantaciju.

“Krajnji cilj je da se ovde u Srbiji osposobi odgovarajući tim stručnjaka za obavljanje procedure transplantacije organa. Zamisao je da se izvrši edukacija i supervizija timova stručnjaka koji bi uključivali doktore, hirurge, kardiologe i druge medicinske stručnjace iz Srbije, koji bi vremenom postali potpuno osposobljeni da obavljaju transplantaciju”

Prema rečima minsitarke, Cukerman će biti supervizor stručnih timova Srbije koji će odlaziti na edukaciju u AKH kliniku u Beč. Ona je dodala da takođe raduje i mogućnost da srpski kadrovi stiču neophodno iskustvo za oblast transplantacije kako na drugim klinikama u inostranstvu, tako i u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.