Transparentni u Apelacionom sudu

VIDEO K9: U Novom Sadu danas je prezentovan izveštaj o radu Apelacionog suda od 2014. do 2017. godinie Javnosti su predočeni i izveštaji o delovanju viših i osnovnih sudova sa područja Apelacionog suda.

0
483

Predstavljanjem Izveštaja o svom radu, Sud je želeo da istakne transparentnost svog rada pred stručnom javnošću i građanima, sa namerom da, kako je rečeno, ojačaju poverenje građana prema tim sudovima.

“I u Nacionalnoj strategiji za reformu pravosuđa je jedan od osnovnih postulata transparentnost. Mi smo se dogovorili, rečeno je da svi predsednici sudova drže konferencije za štampe vezano za godišnje izveštaje, polugodišnje i tako dalje, da obaveštavaju javnost, na čemu smo. Da li smo dobri ili nismo, javnost će oceniti, bez obzira koliko smo kome dobri ili nismo, oni će reći. Međutim, to još uvek nije ušlo u praksu, sudije su takve, mi izbegavamo javnost, ni ja lično ne volim da govorim o predmetima i o svom poslu, ali transparentnost je veoma važna”, izjavio je Dragomir Milojević, predsednik Vrhovnog Kasacionog suda.

S obzirom na stotine hiljada završenih predmeta u tom periodu, kao i na manji broj sudija u odnosu na ranije godine, rezultati su, kako je rekao, izuzetni.

“Mi uvek moramo pričati da nisu dobri, ali ja uopšte ne prihvatam konotacije da je srpsko pravosuđe nesposobno, korumpirano. Možemo prihvatiti u određenoj dozi da je sporo. Zaista, imamo predmete koji su stariji, preko 20 ili 30 godina, tu nemamo nikakvu odbranu. Ali to su pojedinačni slučajevi, recimo, na teritoriji Apelacionog suda u Novom Sadu, znači, cela Vojvodina i Šabac, tu ih nema preko 150 predmeta”, naveo je Milojević.

Povodom ovog izveštaja izdata je i publikacija. Javnosti su pre predočeni podaci iz
Izveštaja o radu u periodu od 2014. do 2017. godine, trendovi uočeni u prilivu predmeta i
uslovi u kojim asudovi sa ovog područja savladavaju svoje obaveze.

“Ja ću vam reći jedan podatak, to je da smo primili 2017. godine 370.000 predmeta, rešili 400.000 predmeta. To znači da smo savladali priliv i tim rezultatima moramo biti zadovoljni”, kazao je Novica Petković, predsednik Apelacionog suda u Novom Sadu.

Izveštaj je sačinjen prema smernicama i metodologiji koju je razvio Vrhovni kasacioni sud
Srbije, a predstavljen je uz podršku Projekta vladavine prava Američke agencije za
međunarodni razvoj (USID).

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.