Transfuziomobil sutra na Trgu slobode

Namensko vozilo za prikupljanje krvi od dobrovoljnih davalaca biće parkirano sutra, u subotu, 10. aprila, na Trgu slobode u terminu od 10 do 14 časova. Akciju davanja krvi u Novom Sadu organizuju Zavod za transfuziju krvi Vojvodine, Crveni krst Novog Sada I Centar za međunarodnu javnu politiku.

0
4

Krv mogu da daju sve zdrave osobe muškog i ženskog pola od 18 do 65 godina ukoliko zadovolje medicinske uslove i kriterijume nakon laboratorijskog i lekarskog pregleda, koji se obavlja u sklopu davanja krvi.

Svako ko se dobro oseća i smatra da je zdrav može biti potencijalni davalac krvi. S obzirom da je veliki broj
građana vakcinisan Covid 19 vakcinom, preporuka je da davaoci krvi koji su primili Pfizer ili Sinofarm (kinesku) vakcinu ne moraju da odlažu davanje krvi, dok davaoci koji su primili Sputnik V ili AstraZeneca, davanje odlože za 2
nedelje.

“Kontinuirano snabdevanje komponentama krvi je neophodno kako bi u svakom trenutku bilo dovoljno krvi  na zalihama. Krv I komponente krvi su potrebne za hitne i vanredne situacije, vitalno ugrožene pacijente, kao I za terapiju onkoloških pacijenata i planirane hirurške intervencije“, podsetila je Zorica Bjelić iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

  • Da li znate da samo 3% stanovnika u Srbiji daje krv, ostalih 97% očekuje da krvi uvek bude u slučaju da baš njima zatreba.
  • Jednim davanjem krvi spasavate 3 života.
  • Operacija ne može da se zakaže ukoliko nema krvi na zalihama. Pomozite da krv čeka pacijente, a ne pacijenti krv.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.