Trampov bivši advokat rekao da je Tramp prevarant i rasista

Bivšli lični advokat predsednika SAD Donalda Trampa danas je u svedočenju pred Kongresom rekao da je Tramp znao unapred da će Vikiliks objaviti imejlove štetne za njegovu rivalku na predsedničkim izborima Hilari Klinton i nazvao Trampa "rasistom", "prevarantom" i "varalicom".

324

Majkl Koen je takođe, u unapred pripremljenom svedočenju u koje je imala uvid agencija AP, nagovestio da mu je Tramp indirektno rekao da laže oko projekta za izgradnju u Moskvi.

Koen se izjasnio krivim za laganje pred Kongresom o svojoj ulozi u poslovima u Rusiji koje je Trampova kompanija razmatrala tokom predsedničke kampanje. Koen je zbog toga osuđen na tri godine zatvora, a iza rešetaka će se naći u maju.

Njegovo saslušanje pred istražnim odborom donjeg doma Kongresa bi, kako se očekuje, trebalo da pruži do sada najkritičkiju sliku Trampove kampanje i njegovih poslovnih operacija iz usta nekadašnjeg člana unutrašnjeg kruga predsednika.

Ovo je najnoviji korak u Koenovoj transformaciji od čoveka koji je pravno sređivao stvari za predsednika, do neprijatelja koji ga je povezao sa kršenjima finansiranja savezne kampanje.

Koenova tvrdnja da je Tramp unapred znao za imejlove koji će ocrniti Hilari Klinton suprotna je predsednikovim tvrdnjama da nije znao, ali nije jasno koje dokaze Koen ima da potkrepi te navode, ili čak koliko bi to bilo pravno problematično za Trampa.

Specijalni tužilac Robert Muler, koji istražuje moguću povezanost Trampovog izbornog štaba sa Rusijom, nije rekao da činjenica da je neko upoznat sa planovima Vikiliksa samo po sebi predstavlja krivično delo.

Koen je rekao da mu Tramp nije direktno rekao da laže oko projekta za izgradnju u Rusiji ali bi ga “pogledao u oči i rekao da nema poslova u Rusiji i onda bi izašao i lagao američki narod izgovarajući istu stvar.”

On je rekao da su Trampovi advokati razmotrili i sređivali saopštenje u kome je on lažno rekao da se od ponude za izgradnju Trampove kule u Moskvi odustalo u januaru 2016. Koen je posle toga izmenio iskaz i rekao da je nastavio da radi na tom projektu za Trampa više meseci posle tog januara 2016. Predsednički izbori su održani u oktobru 2016.

U pripremljenom tekstu svedočenja Koen se izvinio za svoje delovanje i rekao da ga je sramota što je izabrao da učestvuje u skrivanju Trampovih tajnih radnji umesto da sluša sopstvenu savest.

Tramp, koji se nalazi u Vijetnamu za drugi susret sa severnokorejskim vodjom Kim Džong Unom, osudio je Koena preko Tvitera navodeći da je njegov advokat radio “loše stvari nevezane za Trampa” i da “laže da bi smanjio svoju zatvorsku kaznu”.

Koen je već osuđen na kaznu zatvora i njegova saradnja sa Kongresom neće uticati na dužinu zatvorske kazne, navodi AP.

Koen je juče razgovarao iza zatvorenih vrata sa obaveštajnim odborom Senata, danas ima javno svedočenje, a sutra će se pojaviti pred obaveštajnim panelom Donjeg doma Kongresa takođe iza zatvorenih vrata.

Očekuje se da će republikanci nastojati agresivno da dovedu u pitanje Koenov kredibilitet obzirom da je priznao da je ranije lagao. Portparolka Bele kuće Sara Sanders juče je rekla u saopštenju da je “smešno da bi bilo ko uzeo zdravo za gotovo reč osudjenog lažova kao što je Koen, i jadno da mu se daje još jedna prilika da širi laži”. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.