Tramp preti da će izvesti vojsku na ulice američkih gradova

Predsednik SAD Donald Tramp proglasio je da su nasilni demonstranti počinili "akte domaćeg terorizma" i zarekao se da će okončati "nerede i bezakonje koje se proširilo zemljom".

4

Poručio je da će razmestiti hiljade dobro naoružanih vojnika i snage za održavanje reda i zakona da bi zaustavio nasilje u glavnom gradu Amerike – Vašingtonu – i zarekao se da će učiniti isto u drugim gradovima, ukoliko njihovi gradonačelnici ili guverneri saveznih država u kojima se ti gradovi nalaze, ne uspeju da povrate kontrolu nad onim što se dešava na ulicama.

“Ukoliko grad ili država odbijaju da preduzmu akciju, koja je neophodna da se odbrane životi i imovina njihovih građana, onda ću ja razmestiti vojsku SAD i brzo rešiti problem umesto njih”, zapretio je Tramp tokom obraćanja iz Bele kuće, dodajući da će policijski čas, koji u Vašingtonu počinje u 7 sati uveče, biti striktno sprovođen.

Ta izjava bila je referenca na to da bi mogao da se pozove na Zakon o pobuni, koji je usvojen još 1807. godine, prema kojem aktuelni predsednik ima pravo da uguši bezakonje tokom vanderdnih situacija. Taj zakon je poslednji put upotrebljen još 1992. godine, tokom nemira na ulicama Los Anđelesa, kada je poorta oslobodila četvoricu policajaca, koji su pretukli Rodnija Kinga.

Dok je Tramp govorio, čuli su se odjeci šok bombi, pošto su pripadnici policije, neki od njih na konjima, pokušavali da nateraju demonstrante da se povuku dalje od Lafajet parka.

Tramp nije odgovarao na pitanja novinara, a na kraju svog kratkog obraćanja najavio je da će “sada otići da oda poštu na veoma posebnom mestu”.

Ispostavilo se da je to bio odlazak do Crkve Svetog Jovana, koja se nalazi preko puta Bele kuće, i koja je oštećena u nemirima na ulicama Vašingtona, u nedelju uveče.

Tramp je stao je ispred crkve, u kojoj su brojni američki predsednici prisustvovali službama, zajedno sa nekoliko članova svoje administracije, među kojima su bili sekretar za pravosuđe Vilijam Bar i savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen i još neki savetnici.

Ispred crkve na kojoj su prozori zabarakadirani drvenim pločamaTramp je podigao Bibliju, rekao da su SAD “najveća zemlja na svetu” i da “ćemo očuvati bezbednost u njoj”. Na kratko je pozirao fotoreporterima sa Biblijom, pre nego što se pešice vratio u Belu kuću, ne obazirući se na pitanja novinara.

Desetine gradova širom SAD ostaju pod policijskim časom, što je situacija kakva u SAD nije viđena još od 1968. godine, kada je ubijen aktivista i borac za ljudska prava Martin Luter King mlađi. Nacionalna garda razmeštena je u 23 savezne države i prestonici Vašingtonu. (glasamerike.net)

Advokat porodice Flojd: Ima dokaza da je ubistvo izvršeno sa predumišljajem

Ben Kramp, advokat porodice Džordža Flojda, izjavio je da veruje da postoji dovoljno dokaza koji potvrđuju da je policajac Derek Šovin, koji je optužen za ubistvo Afroamerikanca, delovao s predumišljanjem.

Derek Šovin je optužen za ubistvo trećeg stepena, ali Kramp tvrdi da je reč o ubistvu prvog stepena. On je istakao da je policajac skoro devet minuta držao koleno na vratu Flojdu, čija je smrt izazvala proteste širom SAD.

Dvoje lekara koji su izvršili nezavisnu obdukciju tela Džordža Flojda, saopštili su u ponedeljak da je on preminuo od posledica gušenja i da je reč o ubistvu.

Lekari Majkl Baden i Alesija Vilson rekli su da Flojd, Afroamerikanac čija je smrt tokom policijske akcije u Mineapolisu izazvala proteste širom SAD, nije imao ranija zdravstvena oboljenja koja bi doprinela njegovoj smrti, preneo je sinoć Rojters. (Agencije)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.