Traktori i danas u Novom Sadu

VIDEO K9: Prvu jednočasovnu blokadu saobraćaja poljoprivrednici, koji od juče protestuju, organizovali su danas oko podne u Novom Sadu ispred zgrade Pokrajinske vlade. Najavili su još jednočasovnih bolkada u toku dana.

0
15

Poljoprivrednici su i danas nastavili sa protestima, a u Novom Sadu su oko podne blokirali deo Bulevara Mihajla Pupina ispred zgrade Banovina na sat vremena.

Sa Sajma, ispred kojeg su od juče parkirali traktore, jutros su oko 10 časova krenuli u protestnu vožnju do zgrade Pokrajinske vlade, da bi se nakon sat vremena vratili na početnu poziciju.

Jednočasovne blokade saobraćaja u Novom Sadu planirane su tokom dana na lokacijama za koje se dogovore, a očekuju da će im se, kako navode, “u glavnom gradu žitnice pridružiti još onih koji hrane ovaj narod”.

Dogovor je da blokade gradskih saobraćajnica traju do sat-dva vremena van špica, jer ne žele u velikoj meri da ometaju ostale građane.

Poljoprivrednici, između ostalog, traže povećanje subvencija sa 9.000 dinara na 300 evra po hektaru, zaštitnu cenu mleka od 75 dinara po litru, bez PDV-a, premiju za mleko od 20 dinara, izjednačavanje referentne cene ratarskih kultura sa berzama u Parizu i Budimpešti, povećanje subvencija po kravi na 40.000 dinara, kao i da im se na dizel ne obračunavaju akciza i PDV, a da im plaćanje naknade za odvodnjavanje bude ukinuto i prebačeno na lokalne samouprave.

Podsetimo, ovo je drugi put u manje od godinu dana da poljoprivrednici u Srbiji traktorima blokiraju pojedine puteve. Na ovaj korak su se ponovo odlučili posle neuspelih pregovora sa Vladom Srbije koja je u ponedeljak odbila njihove zahteve. Protesti su počeli u utorak uz poruku da će, ako im u naredna dva dana ne budu ispunjeni zahtevi, masovno sa mehanizacijom doći u Beograd.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.