Traktori blokirali Temerinski most

VIDEO K9: Deo poljoprivrednika, koji četvrti dan protestuju u Novom Sadu zahtevajući ispunjenje svih zahteva nakon propalih pregovora sa Vladom Srbije, blokirali su oko 11 sati Temerinski most.

0
10

Blokadu Temerinskog mosta poljoprivrednici su traktorima blokirali oko 10 časova, da bi oko 13,30 uklonili blokadu na sat vremena zbog prevelike saobraćajne gužve koja je nastala.

Deo poljoprivrednika je, sa mehanizacijom, ostao parkiran kod Novosadskog sajma, gde su i noćas prenoćili. Nezadovoljni ratari su juče blokirali  Sentandrejski most u periodu od 11 do 19h.  Među zahtevima poljoprivrednika su zagarantovana cena mleka od 78 dinara bez PDV-a, subvencije po hektaru od 300 evra, premija za mleko od 20 dinara, izjednačenje referentne cene ratarskih kultura sa berzama u Parizu i Budimpešti, uvođenje prelevmana na sve države EU i CEFTA sporazuma na sve mlečne proizvode, regres za mlečne krave od 40.000 dinara, da dizel za obradive površine bez akciza sa PDV-om bude 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara po hektaru za povrtarske i voćarske kulture, kao i ukidanje plaćanja naknade za odvodnjavanje i njeno prebacivanje na lokalne samouprave.

Sa spiska ovih zahteva je ispunjeno apsolutno sve osim subvencije od 300 evra po hektaru, izjavila je za javni medijski servis ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković navodeći da je to, kako je rekla, “perfidno osmišljen zahtev jer nije zakonski izvodljiv” te da je spremna i o tome da razgovara, ali za narednu budžetsku godinu.

Ministarka naglašava da su i poljoprivrednici koji i dalje protestuju bili na sastancima u Ministarstvu i Vladi, ali da su javno odbili sastanak kod predsednika Vučića i sami odabrali da idu na proteste.

Vlada je u četvrtak povećala premije za mleko sa 15 na 19 dinara i subvencije po grlu stoke sa 30.000 na 40.000 dinara, izjavila je Tanasković i dodala da su prelevmani povećani na 300 dinara što će, kako smatra, definitivno zaustaviti uvoz uvoz, kako bi se koristilo mleko sa domaćeg tržišta. Navela je i da su juče razgovarali sa osam poljoprivrednika na sastanku kod predsednika Srbije koji je o tome govorio i na otvaranju fabrike Nidek.

Predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, međutim, izjavio je u Novom Sadu za lokalne medije da od ponedeljka i prekida razgovora sa Vladom Srbije, nisu imali nikakvih kontakata te da oni samo očekuju poziv Vlade za nastavak pregovora oko ispunjenja zahteva i da im se ponude rešenja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.