Traje otkup pšenice za robne rezerve

VIDEO K9: Aktuelna cena pšenice od oko 22 dinara po kilogramu ne odgovara ratarima u Srbiji. Najbolji kupci trenutno su zemlje u okruženju i Direkcija za robne rezerve.

0
92

Vlada Srbije je sredinom prošlog meseca donela zaključak o saglasnosti da Republička direkcija za robne rezerve izvrši kupovinu do 200.000 tona merkantilne pšenice, ovogodišnjeg roda, po ceni od 25,00 din/kg bez PDV-a, kao pomoć ratarima.

Prednost prilikom prijave imaju fizička lica, nosioci registrovanih poljoprivrednih porodičnih gazdinstava, a kupovina merkantilne pšenice vrši se posredovanjem Produktne berze Novi Sad, gde kažu da do sada imaju dobar odziv prizvođača.

Merkantilna pšenica za otkup u robne rezerve treba da je domaćeg porekla, zrela, zdrava, bez znakova plesni, stranih mirisa i ukusa, pogodna za ljudsku ishranu, nezaražena pšeničnim bolestima i štetočinama, sa elementima kvaliteta koji podrazumevaju hektolitarsku masu od min. 76 kg/hl, vlagu maks. 13 odsto, ukupne primese maksimum dva odsto, od čega neorganskog porekla maksimalno 0,25 procenata te sadržaj proteina minimum 11,50 odsto na suvu materiju. Pšenice koja se kupuje od jednog aktivnog registrovanog poljoprivrednog porodičnog gazdinstva je 10 tona, a maksimalno 100 tona, a ukoliko Direkcija ne kupi ukupnu količinu merkantilne pšenice od poljoprivrednih gazdinstava, kupovinu će vršiti i od drugih privrednih subjekata.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.