Tragovi tradicije: Almaški kraj i korinđanje

VIDEO K9: "Tragovima tradicije" program je realizovan u okviru projekta Različak koji je ove godine upoznao starije osnovce novosadskih škola Ivan Gundulić i Đura Daničić sa Alamškim krajem, a one mlađe sa običajima korinđanja.

0
163

U okviru projekta Različak “Tragovima tradicije”, ove godine je realizovan program “Voli boje našeg kraja” sa temom “Almaški susreti”, za školarce osnovnih škola Ivan Gundulić i Đura Daničić.

Đaci su se okupili u KS Svilara gde su izložili i narodne nošnje skorojene od papira, koje su kreirali na likovnim radionicama.

Drugi deo programa je posvećen mlađim đacima, a odnosi se na korinđanje, stari običaj koji je još uvek živi u nekim delovima Vojvodine pa smo u Svilari zatekli i maskirane korinđaše.

Korinđanje je običaj u Vojvodini tokom kojeg na Badnje veče, uoči Božića, maskirana deca u grupama obilaze domaćinstva, od vrata do vrata kod prijatelja, komšija, rodbine i pevaju posebne, korinđaške pesme, kratke i duhovite. Zauzvrat, domaćini i domaćice ih daruju kolačima, slatkišima, voćem, posebno orasima i suvim šljivama, a nekad i novcem.

U narodu postoji verovanje da, što korinđaši glasnije pevaju, to će doneti više sreće domu koji posećuju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.