Tradicija šarenih uskršnjih jaja

VIDEO K9: Kako ofarbati uskršnje jaje na tradicionalan način, u lukovini, naučili su juče učenici 4. razreda novosadske Osnovne škole Ivan Gundulić.

0
56

Kulturna stanica Svilara u Novom Sadu bila je u sredu prepuna dece koja su uživala u tradicionalnom uskršnjem običaju, farbanju uskršnjih jaja na radionici koju godinama unazad organizuje Udruženje građana Različak.  

Za decu su na ovoj radionici bili pripremljeni lukovina i jaja, a biljke pomoću kojih su pravili ukrase birali su sami. Jaja sa biljkama stavljana su u čarapu i kuvana oko 30-ak minuta u lukovini, a od prirodnih materijala za farbanje, kazala je etnološkinja Dragana Latinović, mogu se koristiti i cvekla, kopriva i druge biljke koje tokom kuvanja puštaju boje.

Uskršnja jaja farbana su pred katolički Uskrs kako bi na radionici bilo što više dece, rekla je Latinović, a u ovoj su učestvovali đaci 4. razreda OŠ Ivan Gundulić.

Cilj ovakvih radionica koje Udruženje građana Različak godinama organizuje za novosadske osnovce je obnavljanje i čuvanje od zaborava starih običaja i tradicije koja ostaje na najmlađima da je predaju novim generacijama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.