Tradicija Salajačkog doručka

VIDEO K9: Veliki broj sugrađana okupio se danas na 19. Salajačkom doručku i 8. po redu "Kulturnoj Salajci", tradicionalnoj manifestaciji koju u našem gradu organizuju Savet Mesne zajednice salajka i Udruženje "Mileva Marić Ajnštajn".

0
61

Kulturna Salajka, miltimedijalna kulturno-umetnička manifestacija objedinjuje tradiciju “Salajačkog doručka” kroz prigodan program u jedinstvenom okruženju – izložbi predmeta iz života stare Salajke.

Želja organizatora je da nastavi negovanje tradicije očuvanja kulturnog nasleđa ovog dela Novog Sada i da upozna mlađe naraštaje sa običajima i životom stare Salajke kroz vreme.

“Život stanovnika na Salajci je još uvek i uprkos savremenom tempu zadržao te elemente nekadašnjeg života i ima malo usporeniji tempo, još uvek imamo kuća, mada one ustupaju prostor zgradama, ali opet se održavaju. Ono što je posebno salajački to je taj mentalitet Salajčana gde oni mnoge stavri urade, da kažem, iz pozitivnog inata i daju dobre rezultate”, rekla je mr Sara Novaković, članica Saveta MZ Salajka.

Ova manifestacija dobija još više na značaju s obzirom da sledeće godine, prema pisanim izvorima, Salajka proslavlja 250 godina postojanja. To je i prilika za susret sadašnjih i bivših Salajčana i prisećanje na neka druga vremena.

“Naravno, Salajčani su veća navikli da je februar već znaju tradicionalno da je februar mesec Kulturne Salajke i Slajačkog doručka, ali ovo nije manifestacija samo Salajčana, ovo je manifestacija naših dragih prijatelja,, Novosađana pa i šire i vrata su, naravno, otvorena svima”, kazala je Novaković.

U programu manifestacije nastupili su učenici OŠ Vuk Karadžić i STŠ Pavla savić, deca iz vrtića “Bambi” PU Radosno detinjstvo i ansambl KUD Nera. Salajačka kultura i tradicija prikazane su kroz muziku, život istaknutih Salajčana, folklor, gastronomska dostignuća, ali i frizure i izložbu predmeta iz života stare Salajke. Sve manifestacije u ovoj mesnoj zajednici, a ima ih osam stalnih tokom godine, kaže Novaković, usmerene su ka mladima.

“Sve naše manifestacije imaju uopšte cilj da mladima predoče nešto dobro, korisno, da podignu svest o važnosti manifestacije koja se organizuje u cilju uopšte o važnosti života, da ih odvojimo od kompjutera, mobilnih telefona, tableta i tih savremenih sredstava koja jesu potrebna, ali malo previše koriste”, navela je Novaković.

Salajka je uz Podbaru najstariji deo našeg grada, a ime joj potiče od ugarske županije Zala ili Sala, odakle se doselio deo Srba kojima je pretilo unijaćenje. Mnogi je nazivaju i “dušom” Novog Sada u kojoj su se i danas zadržali Vijanje Božića i drugi starinski običaji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.