Tradicija Like u Banatu

VIDEO K9: Zavičajna udruženja i organizacije u Vojvodini neguju tradiciju krajeva iz kojih je nekada pristigao veliki broj stanovništva koji danas naseljava pokrajinu. O očuvanju običaja Like u Banarskom Karađorđevu brine Udruženje žena Vidovdan.

0
203

Udruženje žena „Vidovdan“ u Banatskom Karađorđevu postoji već 10 godina, a njegove članice, prema rečima predsednice udruženja Verice Marčetić bave se očuvanjem i negovanjem tradicije koju su doneli i Like.

Ovo udruženje ima i svoju manifestaciju „Pogačijadu“, koja se već jednu deceniju održava 14. septembra kada je i slava sela. Članice „Vidovdana“ učestvuju na brojnim manifestacijama pre svega u Opštini Žitište pa onda i u susednim opštinama gde predstavljaju svoje radove i umeće, a godinama su već učesnice Sajma hrane u Beogradu.

Udruženje je do sada osvojilo brojne medalje, pehare i zahvalnice, a najznačajnija su ona priznanja dobijena na Sajmu hrane u Beogradu gde se ocenjuje ukus predstavljenih jela, ali i postavke sela. Do učešća je došlo sasvim slučajno, a nagrade se nižu već godinama.

U udruženju se žene mnogo bave pripremom hrane pa je iz toga nastala i manifestacija „Pogačijada“ koja svake godine 14. septembra okupi brojne učesnike.

Ljudi iz grada zauzeti su poslovima i sve ručne radove i suvenire uglavnom kupuju dok žene na selu, često udružene, same prave ručne radove i svaki od njih predstavlja malo i jedinstveno umeničko delo, čija je vrednost nemerljiva novcem. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.