Tradicija Like u Banatu

VIDEO K9: Zavičajna udruženja i organizacije u Vojvodini neguju tradiciju krajeva iz kojih je nekada pristigao veliki broj stanovništva koji danas naseljava pokrajinu. O očuvanju običaja Like u Banarskom Karađorđevu brine Udruženje žena Vidovdan.

146

Udruženje žena „Vidovdan“ u Banatskom Karađorđevu postoji već 10 godina, a njegove članice, prema rečima predsednice udruženja Verice Marčetić bave se očuvanjem i negovanjem tradicije koju su doneli i Like.

Ovo udruženje ima i svoju manifestaciju „Pogačijadu“, koja se već jednu deceniju održava 14. septembra kada je i slava sela. Članice „Vidovdana“ učestvuju na brojnim manifestacijama pre svega u Opštini Žitište pa onda i u susednim opštinama gde predstavljaju svoje radove i umeće, a godinama su već učesnice Sajma hrane u Beogradu.

Udruženje je do sada osvojilo brojne medalje, pehare i zahvalnice, a najznačajnija su ona priznanja dobijena na Sajmu hrane u Beogradu gde se ocenjuje ukus predstavljenih jela, ali i postavke sela. Do učešća je došlo sasvim slučajno, a nagrade se nižu već godinama.

U udruženju se žene mnogo bave pripremom hrane pa je iz toga nastala i manifestacija „Pogačijada“ koja svake godine 14. septembra okupi brojne učesnike.

Ljudi iz grada zauzeti su poslovima i sve ručne radove i suvenire uglavnom kupuju dok žene na selu, često udružene, same prave ručne radove i svaki od njih predstavlja malo i jedinstveno umeničko delo, čija je vrednost nemerljiva novcem. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.