Tradicija farbanja vaskršnjih jaja

VIDEO K9: U tradicionalnom farbanju i ukrašavanju jaja za Vaskrs oprobala su se i deca na radionicama koje su prošle nedelje organizovane u Kulturnoj stanici Svilara.

0
8

Farbanje uskršnjih jaja, obično na Veliki petak, postala je prava umetnost. Kako bi se na stolu našla najrazličitija šarena jaja koriste se razne tehnike bojenja, pa pored standradnog farbanja različitim bojama i lepljenja sličica, kreativci jaja ukrašavaju dekupažom, lakom za nokte, raznim šljokicama i sitnim kristalima, uz pomoć salvete… U mnoštvu raznih tehinka pomalo se zaboravilo na tradicionalno farbanje jaja u lukovini.

U tradicinolanom oslikavaju uskršnjih jaja oprobala su se i deca četvrtog razreda OŠ „Ivan Gundulić“ prošle nedelje u Kulturnoj stanici Svilara.

Tradicija farbanja jaja veoma je stara i potiče iz prethrišćanskog perioda, jer su jaja od davnina bila simbol rađanja i pobede nad smrću – kada se ljuska slomi, iz jajeta izlazi novi život. U kontekstu Vaskrsa, bojenje jaja se prvi put pominju u 12. a u Srbiji u 16. veku, a jaja se na Veliki petak farbaju u spomen na nevino prolivenu krv i vaskrsenje Hristovo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.