Tradicija bunjevačke Dužijance

VIDEO K9: Bunjevci su u Novom Sadu u petak proslavili svoj nacionalni praznik „Dan Dužijance“ kao i 20 godina postojanja svog Nacionalnog saveta.

0
16

Nacionalni praznika Bunjevaca „Dan Dužijance“ i 20 godina postojanja Nacionalnog saveta Bunjevaca, proslavljeni su u Novom Sadu u petak, 18. avgusta.

Tradicionalna manifestacija kojom se obeležava završetak žetve održana je u Katoličkoj porti, a venac od novog žita položen je na spomen-ploču Velike narodne skupštine.

Predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta, dr Suzana Kujundžić Ostojić, istakla je tom prilikom značaj održavanja ove manifestacije koja neguje bunjevačku tradiciju i identitet.

Monsinjor Atila Želer, nadležni župnik župe Imena Marijina u Novom Sadu i velečasni Nebojša Stipić, župni vikar, služili su obred posvećenja hleba, a bandaš je, kao simbol rodnosti i sloge, predao venac sa šešira zameniku gradonačelnika Novog Sada, Igoru Crnobarcu, koji je naglasio da je Novi Sad je uvek bio sigurna kuća za sve one koji su u svojim srcima gajili toleranciju, ljubav i međusobno razumevanje, kao i želju da žive u jednom harmoničnom gradu i društvu.

Obeležavanjem Dužijance Bunjevci slave najuzvišenije ljudske vrednosti, kao što su marljivost, pošten rad i istrajnost i ovim slavljem pokazuju da su upravo te vrednosti ugrađene u temelj postojanja njihovog nacionalnog identiteta Bunjevaca, kazala je pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Dragana Milošević.

“Dan Dužijance” prvi je u nizu od tri događaja kojima ove godine Bunjevci obeležavaju kraj žetve. Pre Novog Sada, održana je 13. avgusta u Subotici, a po prvi put Bunjevci su svoju manifestaciju predstavili i u Beogradu, 20. avgusta

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.