Tračarenje o sastanku u Patrijaršiji

VIDEO K9: Nisu poznati zaključci razgovora vođenih u Patrijaršiji između vladika i predednika države, što je razlog zbog kojeg se mediji i građani danas bave tračevima, umesto suštinskim traženjem rešenja za ključna nacionalna pitanja, rekao je u emisiji Otvoreni ekran bivši narodni poslanik Željko Tomić.

0
326

Da je pitanje Kosova i Metohije lako rešiti, ono bi davno bilo rešeno, rekao je Tomić. Ono čime se danas moramo voditi u toj situaciji je, kako je naveo, poštovanje Ustava Srbije.

“Znači, najvažniji zakon samo da se primenjuje. Ali svedoci ste danas da u i redovima i vlasti i opozicije i, uopšte, društveno-političkih elemenata koji deluju danas u Srbiji, se Ustav sve ređe spominje. To je vrlo interesantno. U Ustavu pišu stvari neke vrlo važne i u Preambuli i u članu 8 i tako dalje, po pitanju statusa Kosobva i Metohije, međutim, kao da to ne postoji”, istakao je Tomić.

U Ustavu je navedeno, podsetio je Tomić, da je Kosovo neodvojivi deo Srbije, a onaj ko zagovara podelu, razgraničenja i slično, može krivično da odgovara.

“Međutim, mi smo najpre imali Briselski sporazum. Pre toga smo imali mnogo stvari, ja bih se vratio na ulazak EULEKS-a na teritoriji Kosova, odnosno Srbije, kako je uopšte uspeo da uđe, da zameni UMNIK i institucije UN. Ja sam tada bio narodni poslanik, imao sam mnoštvo kontakata i sa predstavnicima raznih ambasada i znam koja je to haranga i hajka bila da Srbija prihvati EULEKS”, kazao je Tomić.

Srbija danas nema jasnu pregovaračku platformu, rekao Tomić koji je komentarisao i prisustvo predsednika države sednici redovnog godišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve na kojoj je bilo reči i o položaju Srba na Kosovu i Metohiji.

“Ja mislim da je dobro da se konsultuje crkva sa najvišim državnim vrhom. Ali, ono što je moja primedba, ne radi se sada o formi – evo čitamo i na društvenim mrežama i u novinama, da li je vladika Amfilohije rekao to, da li je vladika Grigorije rekao to, da li je vladika Teodosije rekao to, oni su odbrusili, ne znam, Vučiću, on je mahao nekim papirima Državne bezbednosti… Ali, čekajte, zar time treba da se bavimo? Čime treba da se bavimo? Pa onim o čemu su oni razgovarali, a to opet niko ne zna! Ponovo se nešto čudno događa”, naveo je Tomić.

Problematično za ovu državu, zaklučio je Tomić, jeste da se, nakon ovog kontraverznog sastanka, mediji i nacija bave tračevima, umesto da im bude poznato koji su zaključci o tom najznačajnijem nacionalnom pitanju proistekli iz razgovora u Patrijaršiji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.