Tovno govedarstvo i kako dalje?

VIDEO K9: Podsticaji i mere države dali su zamah razvoju tovnog govedarstva u Srbiji, ali je isto tako bez njene pomoći teško rešiti ključne probleme koji koče dalji razvoj ove grane stočarstva, rečeno je na sastanku odgajivača tovnih rasa, predstavnika nadležnog ministarstva, pokrajinskog sekretarijata i gostiju iz inostranstva, održanom u Domu kulture u Utrinama 9. februara.

0
36

Da je tovno govedarstvo kod nas u usponu govore podaci da je ono, sa oko 500 grla hereforda u čistoj rasi 2009, poraslo na oko 25.000 grla svih kategorija prošle godine, rečeno je na skupu u Utrinama koji su organizovali Udružеnja odgajivača tovnih rasa govеda i tovljača “Kasum” iz Gunaroša i “Agroprofit” iz Novog Sada.

Broj stoke u ovoj grani povećan je, kako se čulo, zahvaljujući podršci države, poput povećanja premija sa 40.000 na 50.000 dinara, premije za tov od 22.000 i premije za juniće koji ostaju na farmi u rasponu od 100.000 do 150.000 dinara.

Međutim, ono što je za tovno govedarstvo važno jeste da bude 100% bude na pašnjacima, koje sada koristi 70 do 80 % farmi, a takođe je važno da se stočari opredele da li će prodavati juneće meso ili tristokilaše za meso ili živu junad, za poznatog kupca, kažu u Agroprofitu.

Kada je reč o izvozu, u EU možemo izvoziti jedini visokokvalitetno meso, ali se pri sadašnjoj visini opterećenja koja su i preko 200 evra za neke vrste mesa, teško uklopiti konkurentnom cenom, rekao je Čedomir Keco iz “Agroprofit”-a Novi Sad, i dodao da je EU, sporazumom koji je Srbija prihvatila, praktično blokirala naše proizvođače za plasman na svoje tržište.

Uzgajivači pozdravljaju podsticaje i napore države za unapređenje ove grane stočarstva koja ima veliki potencijal u budućnosti, ali imaju i niz zahteva za uklanjanje prepreka koje koče njihovu proizvodnju, pre svega neopravdan uvoz mesa i, kako kažu, prećutkivanje uvoza teladi za tov bez sprovođenja karantina.

Zbog toga su neki od njihovih zahteva i osnivanje uprave za stočarstvo pri nadležnom ministarstvu, ombudsmana za hranu, kao i donošenje posebnih mera u okviru nove strategije za tovno govedarstvo koje se odnosi na pašnjake, po modelu EU i sistem “krava-tele” za koje, kako navode, imaju rešenja. Tovne rase goveda kod nas se gaje u oko 470 naselja, a najbrojniji je angus kojeg ima oko 11.500 grla.

Ministarstvo će, kako je rekao, nastaviti dobru saradnju sa stočarima i zajednički raditi na rešavanju iznetih problema. Udruženje odgajivača tovnih rasa je, inače, odlučilo da pristupi Grupaciji za stočarstvo Privredne komore Srbije, čime njegovi članovi postaju deo privrednog sistema i imaju priliku da predlažu sistemska rešenja tvorcima agrarne politike i nadležnim institucijama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.