Toplo vreme probudilo pčele

VIDEO K9: Toplo vreme u januaru probudilo je pčele, kažu u Savezu pčelarskih organizacija Vojvodine, što za pčelare znači više posla ove zime.

0
425

Odmah nakon Nove Godine, matice su počele da polažu svoja jaja i prve pčele do sada su se već izlegle, kaže predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine Stojan Anđelković.

Ozbiljni radovi za pčelare tek predstoje.

„Nama pčelarima dolazi sada februar, prvi mesec gde moramo ozbiljno da se bavimo sa pčelama i gde moramo ozbiljnije radove da uradimo. Moramo non stop da smo prisutni na neki način na pčelinjaku, da vidimo da li sve pčele izlaze, ako izlaze to je dobar znak, ako ne izlaze treba da se zabrinemo. Treba da vidimo šta se tu dogodiloda, da li su te pčele u životu ili nisu. Zatim, ako dođu hladniji dani, treba im obezbediti spokoj i mir u pčelinjaku i treba ih na neki način još malo više ušuškati“, naveo je Anđelković.

Prvo što bi trebalo uraditi svakako jeste utopljavanje košnice, savetuje Anđelković.

 

„Znači, prvi rad koji bi pčelari trebalo da urade, a to je da utople što više svoje košnice, jer je leglo krenulo, a kada je leglo onda se temperatura u košnici razvija do trideset pet stepeni. Da se to ne bi gubilo, moramo košnicu što bolje ušuškati“, naveo je Anđelković.

U narednom periodu bi, prema njegovim rečima, pčelari takođe trebali da otvore košnice i provere da li su matice opstale u društvu ili ne.

 

„Sada je period kada će temperature u februaru mesecu rasti, ići će na nekih 15 do 20 stepeni. Pčelar treba da iskoristi to toplo vreme kada su visoke temperature da otvori košnicu i da vidi kakvo je stanje unutra, jer može lako da se dogodi da je pčela u životu, kao u društvu da je u životu a da nemaju maticu, a to će konstatovati jedino otvaranjem i ako unutra nema legla , znači da unutra nije matica, da to društvo treba da zbrine na neki drugi način, najčešće pripajanjem nekom drugom društvu koje ima maticu i u kojoj je sve u redu“, kazao je Anđelković.

Visoke temperature koje smo imali u januaru mesecu, probudile su prirodu. Pčele uveliko skupljaju polen kako sa procvetalih maslačaka i sa lešnika. Unos polena u košnice je dobar znak, naveo je Anđelnović, jer je to signal da je unutra sve u redu sa pčelinjim društvom i da se matica razvija kako treba.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.