Tompson večeras ipak u Mostaru

Uprkos mnogim zahtevima za zabranu večeras će na stadionu Zrinjski u Mostaru, ipak, biti održan skup podrške hrvatskim optuženicima u Hagu, na kojem će nastupiti i pevač Marko Perković Tompson, koji u svojim pesmama glorifikuje ustaštvo.

0
532

Zabranu skupa i Perkovićevog koncerta tražio je gradonačelnik Mostara, stranka SDP BiH i više građanskih inicijativa, a zabrinutost su izrazili i članovi Saveta za implemntaciju mira u BiH. 

Za ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića nastup Tompsona u Mostaru je, kako kaže, sam po sebi neprihvatljiv, zato što, kako je rekao, “taj Perković, na verbalni način promoviše retoriku nacionalizma”.

“Može sada da peva o ljubavi koliko hoće. Sećam se njegove pesme ‘Jasenovac i Gradiška stara’. To je morbidno fašistička pesma. Pogledajte kakva je ikonografija? Kome i čemu?”, pita se Mektić.

Koncert podrške haškoj šestorki koja u Hagu čeka drugostepenu presudu se održava u organizaciji Udruženja Hrvatsko Srce Nade-Mostar, pod pokroviteljstvom “Odeljenja za branitelje Hrvatskog Narodnog Sabora” te Zadužbine za pružanje pravne pomoći hrvatskim veteranima HVO-a.

Haški tribunal, naime, osudio je 2013. šestoricu zvaničnika nekadašnje Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora, kao učesnike zajedničkog zločinačkog poduhvata u koji su bili uključeni i vođa Hrvata u BiH Mate Boban, ali i tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak i načelnik štaba Hrvatske vojske Janko Bobetko.

Sud je potvrdio postojanje etničkog čišćenja i udruženog zločinačkog poduhvata, a za etničko čišćenje i stvaranje velike Hrvatske u koju bi ušli i delovi BiH, nekadašnji premijer Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, a bivši ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina.

Komandanti Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane (HVO) generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su na po 20 godina zatvora, komandant vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, dok je načelnik kancelarije za razmenu zarobljenika Berislav Pušić osuđen na 10 godina.

Izricanje drugostepene presude Žalbenog veća očekuje se u novembru 2017. godine.

Povodom Tompsonovog koncerta u Mostaru oglasio se i predsednik HNS i član Predsedništva BiH Dragan Čović koji kaže da je to za njega “samo jedan muzički događaj i ništa drugo”.

“Ako će jedan muzički događaj biti udar na bilo što u BiH, onda smo zabrinuti za BiH. Ja ovo doživljavam kao jedan u nizu muzičkih događaja i ništa više od toga. Svi oni koji su pokušali dati drugi ton tome, nemam komentar na njih”, kazao je Čović, prenela je regionalna N1.

O tome da li će koncertom biti ugroženi odnosi među koalicionim partnerima, Čović je rekao da razlog za parlamentarnu većinu danas može sve biti – utakmica, koncert, kako god ga ko doživljavao.

“Time ćemo samo dalje širiti netrpeljivost. Parlamentarne većine nemamo, to smo videli na nivou Federacije BiH, na nivou države”.

Na pitanje da li je ugrožena bezbednost u Mostaru, Čović je rekao:

“Slušao sam sve i svašta, ali mi smo u Mostaru sigurniji nego u bilo kojem drugom gradu BiH”.

Ranije danas, britanska vlada je izdala upozorenje svojim građanima u BiH da budu oprezni 8. juna kada je najavljen koncert podrške haškim osuđenicima. (Agencije, Tanjug, RTS)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.