Toksičnost sintetičkih mirisa

VIDEO K9: Prof. dr Vladimir Kovčin je upozorio da se što više moramo vratiti prirodnim mirisima koji su mnogo zdraviji od sintetičkih, a koji mogu izazvati veći broj oboljenja.

164

Sintetički mirisi koji se nalaze u velikom broju parfema, miršljavih sveća , šamponima, vodicama posle brijanja, i u sličnim proizvodima, sadrže kancerogene materije koje posle korišćenja satima ostaju u vazduhu.

Prema rečima lekara, ova sintetika izaziva rak, nervne poremećaje, pa i sterilitet. Šta možemo kao društvo učiniti kako bi se apelovalo na svest ljudi da razmisle o manjem korišćenju sintetičkih mirisa, bilo je pitanje koje smo postavili onkologu prof. dr Vladimiru Kovčinu.

Istraživanja su pokazala i da se neke toksične stvari iz sintetičkih proizvoda akumuliraju u masnom tkivu pa i da su pronađene i u majčinom mleku. Zbog toga su ovi mirisi posebno opasni za trudnice i dojilje.

Svetska organizacija EVG je objavila podatak da čak sedamdeset pet proizvoda označenih etiketom “mirisno” u sebi sadrži štetne ftalate. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.