Tokom stručne prakse 2/3 minimalca

VIDEO K9: Najmanje dve trećine minimalne zarade, kao i pravo na uplatu doprinosa praktikantu predviđeni su nacrtom Zakona o radnoj praksi koji je na javnoj raspravi do 23. decembra.

0
10

U nacrtu Zakona o radnoj praksi objavljenom na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji će biti na javnoj raspravi do 23. decembra, između ostalog je predviđeno i da pravo na naknadu za vreme obavljanja prakse iznosi najmanje dve trećine minimalne zarade te da se praktikantu garantuju prava iz obaveznog penzijskog i invalidskog, kao i zdravstvenog osiguranja.

Pored toga, radnu praksu nezaposleni će moći da obavljaju nezavisno od toga da li su prijavljeni na evidenciju nezaposlenih kod Nacionalne službe za zapošljavanje. Zakonom je takođe predviđeno da mlađi od 18 godina mogu biti angažovani samo uz odgovarajuće zdravstvene nalaze kojima je utvrđeno da su sposobni za obavljanje radne prakse i da taj rad ne šteti njihovom zdravlju.

Precizirano je i da radnom praksom neće biti smatrano učenje kroz rad kod poslodavca, koje je deo srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja, kao ni studentska praksa koju visokoškolska ustanova organizuje u okviru osnovnih i master studija, te pripravnički staž, volontiranje, učenje kroz rad kod poslodavca koje je deo modela realizacije nastave na studijskim programima u visokom obrazovanju. Stopa nezaposlenosti mladih prošle godine, prema zvaničnim podacima, iznosila je 26,6 odsto, a stopa zaposlenosti iznosila 20,8 procenata.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.