Tkanje, od ćilima do umetnosti

VIDEO K9: Tkanje je tradicionalno, ženska veština kojom su žene vekovima pravile upotrebne predmete ostavljajući na njima pri tom svoj lični pečat. Ovaj stari zanat danas je cenjen i isplativ, u šta smo se uverili prilikom posete školi tkanja koju u Petrovaradinu vodi sugrađanka Staka Dudvorski.

0
411

“Tkanje je vrlo interesantan stari zanat, jer vi od dva konca možete da stvarate umetničko delo”, rekla je Dudvorski.

Staka Dudvorski obučava polaznike škole tkanja koja je u toku u Petrovaradinu. Među njenim učenicama, kako kaže, ima i studentkinja i nezaposlenih žena.

Na samu ideju da otvori ovu školu Dudvorski je došla na neobičan način, u periodu kada je i sama bila nezaposlena.

“S bzirom da se već dugo bavim tkanjem, a kažu da imam dara za prenošenje znanja, to sam dobila pohvale od iskušenica i monahinja u manastiru Sveti Luka, gde sam prvi put držala školu tkanja, želela sam prosto da to neko znanje koje posedujem prenesem na zainteresovane, jer znanje jedino vredi ako se prenese na nekoga ili se zapiše”, kazala je Dudvorski.

U saradnji sa nacionalnom službom za zapošljavanje škola tkanja ima osam talentovanih polaznica koje će biti u prilici da nauče osnove veštine ovog starog zanata.

“Mi trenutno radimo dekorativne tkanine, a imate, podeljeno po nekim granama, klečeno tkanje, gde se rade ćilimi. Znači, dekorativne tkanine su ono što su nekada tkali za garderobu. Imate i tkanje na pločicama, to je jedna sasvim druga oblast koju treba savladati, znači imate ploćice sa tri rupe, sa četiri, sa osam i onda se one okreću i dobijate predivne komade. Tkanje je zaista jedan impresivan zanat koji treba dugo proučavati”, navela je ona.

Izrada rukotvorina tkanjem se danas, prema njenim rečima, višestruko isplati, jer, osim što se na taj način prenosi ova tradicionalna veština, originalni predmeti koji pri tom nastaju su veoma cenjeni i pružaju mogućnost dobre zarade.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.