Tisa ekspedicija i plastični pirati

VIDEO K9: "Tisa Ekspedicija" i "Laboratorija plastičnih pirata" stižu u Novi Sad sa ciljem da prvenstveno deci i mladima pokažu načine reciklaže plastičnog otpada iz reka.

0
10

“Tisa Ekspediciju” dolazi u Novi Sad 15. i 16. oktobra sa ciljem da deci, mladima i svima kojima je stalo do zaštite životne sredine pokaže načine prevencije stvaranja mikroplastike i mogućnosti ponovne upotrebe plastičnog otpada iz reka, kažu na Fakultetu tehničkih nauka.

“Tisa ekspedicija” je započeta 23. jula na izvoru ove reke u Ukrajini. “Plastični pirati”, kako sebe nazivaju učesnici ovog projekta, s ostalim volonterima i članovima ekspedicije, tokom leta su vršili procenu zagađenja Tise, kao i njeno čišćenje od otpada.Njihove aktivnosti rezultirale su pozitivnim uticajem na Ukrajinu, kao i ostale zemlje sliva ove reke, Rumuniju Mađarsku, Slovačku i Srbiju.

“Plastični pirati” su razvili svoju Laboratoriju u kojoj plastiku iz reka drobe, tope i transformišu u nove oblike.

U okviru “Tisa ekspedicije” deca i svi zainteresovani imaće priliku da u ovoj laboratoriji oblikuju razne predmete od plastike koja je izvađena iz reke, a koji će biti korisni u narednim godinama ili decenijama.

“Tisa Ekspedicija” i “Laboratorija plastičnih pirata” biće otvoreni za javnost 15. i 16. oktobra, u Novom Sadu, u Jedriličarskom klubu Vojvodina na Dunavu. Ovaj događaj organizuju Filmjungle.eu iz Mađarske i Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine Fakulteta tehničkih nauka, u okviru Interreg međunarodnog projekta Tid(y)Up koji je podržala EU.

FOTO/ Filmjungle.eu

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.