Tisa bez ribočuvara

VIDEO K9: Najdublja reka u Evropi Tisa od ove godine je bez ribočuvarske službe, zbog toga što je poništen konkurs za ustupanje na korišćenje delova ribarskih područja na teritoriji pokrajine. Na ovo je upozorio predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

0
740

Konkurs za dodelu reke Tise objavio je resorni sekretarijat 28. novembra prošle, što je, smatraju u Ribolovačkom savezu Vojvodine, bilo kasno, a sam datum konkursa govorio je da on neće moći da se sprovede u razumnom roku, odnosno, kako je bilo naznačeno, do 31. decembra 2018.

“Ono što nas se tiče kao ribolovce, to je što je konkurs poništen. Šta to znači? U redu sekretarijat radi svoje i zna svoje procedure da se mi ne mešamo u to, ali ono što je činjenično stanje je da je reka Tisa ovog momenta nezaštićena, ne postoji ribočuvarska služba, znači krvavi pir ribokradica, a ima ih svugde, što vrlo dobro znamo, vrlo je moguće. Ovog momenta na reci Tisi, znači ne postoji ribočuvarska služba”, naveio je Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Jovanović ističe da ovako značajna reka mora što pre da dobije svoje čuvare kako bi ribokrađa bila sprečena ribokrađa. On je apelovao na Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine da što pre ovo ribarsko područje dodeli nekome na upravljanje.

“Tiski riblji fond je i dalje impozantan, pa očekujemo da se ovo vrlo brzo reši, sam Ribolovački savez Vojvodine je po ovom obaveštenju podneo molbu za dodelu ovog dela reke Tise na period od godinu dana, videćemo rezultat, možda se sekretarijat upravo odluči da nama dodeli na korišćenje, ali to nek uradi što pre, da bismo mi mogli da se organizujemo i da uspostavimo čuvarsku službu i na tom delu reke”, istakao je Jovanović.

On je podsetio da se, u ovim hladnim danima, kada ribolovci Vojvodine i nisu toliko aktivni na kanalima i rekama, Ribolovački savez Vojvodine bavi distribucijom ribolovnih dozvola, kako bi svi zaljubljenici u pecanje mogli spremno da dočekaju sezonu koja kreće u maju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.