TINEJDŽERKA U BORBI ZA NOBELA

441

(VIDEO K9) Pakistanska tinejdžerka-aktivistkinja i japanski pisac nadrealizma glavni su favoriti za ovogodišnje Nobelove nagrada, čija dodela počinje danas, objavljivanjem imena laureata za medicinu.

Glavni favorit Nobela za mir je 16-godišnja Malala Jusafazai,koju su prošle godine talibani ranili u glavu, jer je zastupala pravo žena i devojaka na obrazovanje prošle godine nagradu je osvojila Evropska unija.

Tavakol Karaman,aktivistkinja za ljudska prava iz Jemena,koja je dosad najmlađa dobitnica Nobela, imala je 32 godine kada je osvojila nagradu. Mnogi su tad zamerali što je prestižno priznanje dodeljeno tako mladoj ženi.

Najviše šansi da ove godine dobije Nobelovu nagradu za književnost daje se japanskom piscu Harukiju Murakamiju, čija su specijalnost ljudsko otuđenje i ljubavni jadi.

Osim za književnost, Nobelova nagrade će, takođe, biti dodeljene za medicinu,fiziku,hemiju i ekonomiju.

Nobelovu nagradu je od 1901. do 2012. dobilo 838 osoba,od kojih 44 žena i 24 organizacije. Dobitnici nagrade, koja nosi ime po Alfredu Nobelu, švedskom industrijalcu i izumitelju dinamita, dobijaju medalju i ček na osam miliona švedskih kruna (1,20 miliona dolara).

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.