Timš istraživanje: Srpski đaci iznad proseka

Srpski učenici četvrtog razreda su na 27. mestu od 49 zemalja, koje su sa tim uzrastom učestvovale u Timš istraživanju koje se bavi matematičkim dostignućima, a čiji su rezultati predstavljeni danas u Vladi Srbije.

506

Timš istraživanje je projekat Međunarodnog udruženja za evaluaciju obrazovnih postignuća, a sprovodi se svake četiri godine.

Postignuća se sprovode na dva uzrasna nivoa, u četvrtom i u osmom razredu osnovne škole, a zemlje učesnice se odlučuju koji razred će učestvovati u istraživanju.

Metodolog Timš istraživanja Ivana Jakšić je predstavila podatke istraživanje rekavši da je u njemu učestvovalo 580.000 učenika, a da je 49 škola učestvovalo sa đacima četvrtog razreda.

Najveća vrednost istraživanja jeste, istakla je, to što nam je pokazalo šta je to što omogućava naše dobre rezultate.

Srpski đaci se sa osvojenih 518 bodova na testu iz matematike i 525 bodova na testu iz prirodnih nauka, nalaze iznad proseka koji, kako je rekla Jakšić, iznosi 500 bodova.

Pol učenika pokazao je da su dečaci bolji matematičari, ali tek neznatnom razlikom.

Od školskih karakteristika, pozitivno gledanje na matematiku i samouverenje đaka je važno za bolji uspeh učenika i istraživanje je pokazalo da oni koji imaju pozitivne poglede, imaju i bolje rezultate.

Angažovanje đaka u nastavi matematike je još jedna od vžnih stvari koja doprinosi boljem uspehu učenika na matematičkih testovima.

Prema postignućima iz matematike, Srbija se nalazi tik iza socioekonomski razvojenijih zemalja poput Kanade, Australije, Švedske, Slovenije, Nemačke, a ispred je prvog suseda Hrvatske, koja je pet mesta iza.

U poslednja dva ciklusa su iz Srbije učestvovali đaci četvrtog razreda, a za 2019 se planira ispitivanje i osmih i četvrtih da bi se ispratio napredak đaka koji su sada bili ispitani kao učenici četvrtog razreda.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.