Tim stručnjaka stigao u Vuhan – imaju mesec dana da otkriju kako se proširila korona!

Virus je prvi put detektovan u Vuhanu na kraju 2019. godine, a smatra da se da je epicentar zaraze bio na jednoj tamošnjoj kineskoj pijaci gde se prodaje egzotično životinjsko meso.

8

Tim stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije stigao je danas u kineski grad Vuhan, odakle je, kako se veruje, potekao koronavirus krajem 2019. godine, kako bi istražio poreklo pandemije, objavila je kineska državna televizija.

Tim će provesti oko mesec dana u tom gradu, uključujući dve nedelje u karantinu.

Petr Ben Embarek, vodeći stručnjak SZO životinjske bolesti koje praleze na druge vrste, predvodi tim 10 nezavisnih eksperata.

Vijetnamski biolog Hung Ngujen, koji je deo tima, rekao je da ne očekuje restrikcije u radu grupe u Kini.

Po okončanju karantina tim će provesti dve nedelje ispitujući ljude iz istraživačkih instituta, bolnica i pijace morske hrane u Vuhanu gde se, kako se veruje, pojavio novi patogen, dodao je Hung.

Ključna misija koju SZO želi da sprovede u Vuhanu je otkrivanje tačnog mesta porekla koronavirusa, kao i kako je mogao da pređe sa životinje, navodno slepog miša, na čoveka.

Virus je prvi put detektovan u Vuhanu na kraju 2019. godine, a smatra da se da je epicentar zaraze bio na jednoj tamošnjoj kineskoj pijaci gde se prodaje egzotično životinjsko meso.

Iako se veruje da je baš tamo virus uspeo da pređe s životinje na čoveka, tačno poreklo korona virusa je i dalje pod velikim znakom pitanja. Pojedini stručnjaci sada veruju da pijaca ipak nije mesto nastanka virusa, već da ga je samo prisustvo na njoj više raširilo i dalo mu “snagu”.

Druga istraživanja sugerišu da korona virus koji može da zarazi ljude je postojao “ispod radara” kod slepih miševa već decenijama. Ipak, i dalje nije poznato koja životinja je u ovom slučajz prenela virus sa slepog miša na čoveka.

Upravo zbog svega ovoga je SZO toliko dugo pokušavala da pošalje tim naučnika u Vuhan i otklone sve sumnje i nedoumice porekla virusa koji je promenio svet. (Mondo)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.