Tijanić: Tužićemo sve koji ne plate zaostali dug za pretplatu

Zakon nas obavezuje da tužimo sve koji nisu plaćali TV pretplatu, a od suda zavisi da li će doneti presudu. Pretplata će se plaćati sve dok važi trenutni zakon, dok se ne donese novi, što bi trebalo da bude uskoro jer je na ovakav način nemoguće opstati - rekao je direktor RTS-a Aleksandar Tijanić.

803

Od svakog prvog u mesecu do sledećeg prvog RTS treba da obezbedi 2,6 miliona evra za plate zaposlenih.
– S druge strane država svake godine od Javnog servisa uzima 30 miliona evra poreza. To ne može niko da izdrži, ali kao i obično naša država je pametna jer je ovde dala pet nacionalnih frekvencija – kaže Tijanić, i dodaje kako ovo tržište jedva može da izdrži tri televizije.

Tijanić se osvrnuo na rekordne godine kada se pretplata kretala oko 65 odsto, kada je Beograd plaćao rekorde od oko 70 procenata što je bio izvanredan rezultat, Novi Sad oko 66 procenata, a problematični su uvek bili jug i zapad Srbije kod kojih je procenat bio četiri, šest ili 12 odsto.
– Zbog priče o ukidanju TV pretplate, kao i ekonomske krize, u poslednjih pet godina je opala pretplata i sada je oko 30 odsto. Koliki god da je procenat plaćanja pretplate, ona skupi za Javne servise Srbije i Vojvodine oko 20 miliona evra, a kada se ukine, neko treba da izvadi novac i kaže da je to upravo tih 20 miliona koji nedostaju – kaže Tijanić
On tvrdi da je u normalnim vremenima ta suma iznosila od 60 do 80 miliona evra, i dodaje da Hrvatska koja je dvaput manja zemlja od Srbije od pretplate skupi 220 miliona evra.

[quote_box_center]

Zastarevanje
Kako je ranije najavljeno, prelazak RTS-a na budžetsko finansiranje neće značiti da je prestala i obaveza građana da uplate raniji dug za pretplatu. Ta obaveza zastareva u roku od godinu dana, što znači da građanima može biti naplaćen samo onaj iznos koji duguju u godini dana pre nego što je pokrenut sudski postupak.

[/quote_box_center]

 
– Najgora nesreća koja bi mogla da zadesi građane i RTS je ukidanje RTS-a. Prema tome, ako smo mi već u opasnosti i finansijskoj krizi, bolje je da počnemo da se finansiramo iz budžeta, jer nas čeka mnogo reformi – kaže Tijanić, i napominje kako RTS sa četiri hiljade treba da siđe ispod tri hiljade zaposlenih u Javnom servisu građana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.