Tijani Marković i Sofiji Mijatović nagrada “Predrag Peđa Tomanović”

VIDEO K9: Tijana Marković i Sofija Mijatović dobitnice su nagrade "Predrag Peđa Tomanović" koju od 1996. godine dodeljuje istoimena zadužbina, saopšteno je danas u Srpskom narodnom pozorištu.

115

Nagrada “Predrag Peđa Tomanović” ove godine dodeljena je glumici SNP-a Tijani Marković za najbolju ulogu u 2019. i Sofiji Mijatović kao najuspešnijoj studentkinji Akademije umetnosti sa prosečnom ocenom 9,67.

Ovo priznanje Zadužbina “Predrag Peđa Tomanović” već četvrt veka dodeljuje u čast prerano preminulom glumcu SNP-a, zahvaljujući njegovoj majci Mileni Tomanović, jednom od osnivača zadužbine, kao i sestri Heleni Mihić.

“Nemam mnogo šta da kažem. Imam mnogo šta da napišem kad bih pisala. Al’ inače ovako, teško je pričati o tome. Mogu samo da kažem da je za pet godina odigrao 14 uloga, da je lično njegovom zaslugom tri puta vodio Srpsko narodno pozorište na Sterijino pozorje, da je prva njegova profesionalna nagrada bila nagrada publike. A to glumci znaju šta znači nagrada publike. Da je, kako da vam kažem… Najviše sam se oduševila kad sam ga gledala u laži i paralaži”, rekla je Milena Tomanović, osnivačica zadužbine.

Nagrada, kako je rekla, predstavlja i svojevrstan dug društvu i sredini iz koje je njen sin potekao.

“Iako je to jedan dosta tužan i težak trenutak za Srpsko narodno pozorište i za sve glumce koji su poznavali ili su kroz priču upoznali Peđu Tomanovića, ali isto tako Milena i Helena su pronašli način da u tom mesecu koji je verovatno najtužniji mesec za njih obraduju evo, već 25 godina uspevaju da obraduju neke glumce kojima iz ličnog iskustva i iskustva mojih kolega ova nagrada zaista puno, puno znači”, naveo je Milovan Filipović, direktor Drame SNP-a.

Dobitnica nagrade za najbolju ulogu ovako je prokomentarisala ovaj značajan momenat u svojoj karijeri:

“I ovo nije bilo kakva nagrada. Hvala upravi, direkciji Drame, Heleni, Mileni što ova nagrada i dalje živi. Velika mi je čast što sedim ovde danas i što sam dobila nagradu najboljeg dramskog umetnika 2019. godine koja nosi ime tako velikog čoveka, talenta koji je imao, a to je Predrag Peđa Tomanović. Za mene je ovo vrlo značajan dan i vrlo značajna nagrada pogotovo u ovom trenutku gde se nekako svi borimo za bolje pozorište”, kazala je Tijana Marković.

Uručenje nagrada biće održano 27. januara u 19,30 časova na sceni Pera Dobrinović, pre početka predstave Tartif.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.