Tihi bojkot “Dosta je bilo”

VIDEO K9: Na 11. sednici Skupštine Vojvodine razmatran je izveštaj za 2016. godinu o radu Pokrajinskog zaštitnika građana. Ombudsman Zoran Pavlović pozvao je poslanike da na terenu informišu građane šta su njihova prava. Na današanjoj sednici novinarima su se obratili samo poslanici opozicionih stranaka, dok predstavnici stranaka na vlasti nisu davali izjave.

0
654

Pre početka sednice, poslanička grupa “Alternativa za Vojvodinu” objavila je da će u njihove klupe sesti novi poslanik i popuniće upražnjeno mesto koje je nastalo odlaskom Tamaša Korheca za sudiju Ustavnog suda, a najavljeno je i priključenje još dva nova poslanika.

“Sa liste Mađarski pokret DZVM za autonomiju Elveđi Akoš će doći u poslaničke klupe i s time će se završiti period tehničkog pauziranja naše poslaničke grupe. I ne samo da se nastavlja rad poslaničke grupe, nego će se i proširiti. Po najavama, pridružiće nam se nezavisni poslanik Borislav Novaković i Zlata Đelić, koja je izašla iz vladajuće većine na prošloj sednici”, rekao je Aron Čonka iz Demokratske zajednica vojvođanskih Mađara.

Na ovaj način, kaže Čonka, nastavlja se proširenje njihove poslaničke grupe onim poslanicima koji čine opoziciju i žele da stvore demokratske uslove u parlamentarnom radu i u društvenom životu Vojvodine. On se osvrnuo na rad Pokrajinskog zaštitnika građana, kao i na stanje u medijima, naročito u Radio televiziji Vojvodine, kojima se zaštitnik nije bavio, kao ni funkcionisanjem nacionalnih saveta i omogućavanjem prijemnih ispita na mađarskom jeziku na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.

Poslanička grupa “Dosta je bilo” dala je kvorum skupštinskom zasedanju, ali nije diskutovala o predloženim tačkama jer je bila u, takozvanom, tihom bojkotu.

“Razlog našeg nezadovoljstva je opšte stanje u društvu i odnos institucija koje to stanje ignorišu. Smatramo da ne možemo učestvovati u jednoj glumi da je sve u redu, u kojoj je demokratija ozbiljno ugrožena”, navela je Svetlana Kozić iz ove poslaničke grupe.

Ona se osvrnula i na prethonu predsedničku kampanju koja je, kako je rekla, protekla u velikoj medijskoj blokadi i mraku. Kozićeva je navela da je nedopustivo bilo i to što su bili prekinuti rad Skupštine Vojvodine i Skupštine Srbije, čime je dodatno, kako je istakla, onemogućeno da se čuje glas opozicije.

Đurađ Jakšić, predsednik Poslaničke grupe “Dr Vojislav Šešelj” u obraćanju novinarima istakao je da se mora uskladiti naziv institucije Pokrajinskog zaštitnika građana sa Ustavom Srbije.

“U prvom redu naziv izvršnog organa pokrajinska Vlada, zatim termin nacionalne manjine-nacionalne zajednice i u krajnjoj liniji sam naziv institucije zaštitnika građana-ombudsman. Ustav Republike Srbije ne poznaje termin ombudsmana i mi radikali insistiramo na tome da se naziv institucije zaštitnika građana na pokrajinskom nivou konačno i u potpunosti uskladi s Ustavom Republike Srbije”, kazao je Jakšić.

Na sednici pokrajinskog parlamenta raspravljalo se i o izveštaju o upravljanju i raspolaganju javnom svojinom pokrajine, o poslovanju Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova u 2016. godini i o razrešenju nekoliko članova saveta raznih ustanova.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.