Težak položaj Roma u Srbiji

VIDEO K9: Tokom epidemije virusa kovid-19 položaj Roma u Srbiji značajno je pogoršan, ocenjuju u GIZ-u i dodaju da su i dalje najveći problemi ove nacionalne manjine u našoj zemlji obrazovanje i zapošljavanje.

0
32

Položaj Roma u Srbiji je težak, kažu u GIZ-u, čemu je, dodaju, značajno doprinela i epidemija virusa kovid-19.

Korona je naročito uticala na one najsiromašnije Rome i celokupan ekonomsko-socijalni uticaj epidemije i dalje nije adekvatno istražen, kažu u GIZ-u te dodaju da projekat koji sprovode pod nazivom “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji”, radi na unapređenju života i saniranju posledica korona virusa.

Pored obrazovanja, najveći problem sa kojima se Romi susreću je i zapošljavanje, kaže Petar Antić, menadžer projekta GIZ-a. Diskriminacije je, zaključuje on, najčešći izvor samog problema, te zbog toga rade na suzbijanju stereotipa o Romima.

Istraživanja “Percepcija građana o diskriminaciji” i “Istraživanje diskriminacije na tržištu rada”, pokazala su da kod građana postoji visoka svest o diskriminaciji Roma, dok je istraživanje “Percepcija Roma o diskriminaciji” pokazalo da čak 52% Roma nije upoznato sa mehanizmima protiv diskriminacije, kaže Antić.

Predrasude se prevazilaze upoznavanjem i razgovorom, zaključuje Antić. On dodaje i da građani treba da izbegavaju ustaljene fraze poput “cigančenja”, “svaki ciga svoga konja hvali” i sl, zbog kojih se Romi ne osećaju prijatno. U tome Antić vidi jedan od osnovnih izvor stereotipa i naglašava da se jedino ličnim angažmanom i prihvatanjem mogu iskoreniti negativna mišljenja o romskoj populaciji

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.