TEŽAK OPSTANAK MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA

620

(VIDEO K9) Glavni problem malih i srednjih preduzeća u Srbiji trenutno je način finansiranja opstanka, a ne ulaganje u razvoj i investicije, rečeno je danas na okruglom stolu koji se bavio ovim pitanjem. Najveća briga ovih preduzetnika jeste kako da obezbede plate zaposlenima i izmire svoje obaveze prema državi.

Prema statističkim podacima, privatni sektor najviše je zainteresovan za pomoć koju bi dobijao od države, rečeno je na okruglom stolu koji se bavio finansijama malih i srednjih preduzeća u Srbiji. Za ovako nešto, najpre je potrebno dobro punjenje budžeta i kasnije adekvatna distribucija prikupljenih sredstava, rekli su stručnjaci.

Istraživanja su pokazala da većina novootvorenih preduzeća u Srbiji prestane sa radom u prve tri ili četiri godine. Učesnici okruglog stola zaključili su da je taj period ključan kada treba pomoći preduzetnicima kako bi opstali i preživeli. Ovako nešto je osim pomoći države moguće i uz podršku razvojih fondova i dodatnih izvora finansiranja.

Nažalost, dosadašnja istraživanja pokazala su da samo pet odsto ljudi mogu biti preduzetnici, ako se uzmu u obzir trenutnu uslovi. Ipak, ono što predstavlja najveći problem malim i srednjim preduzetnicima jeste isplaćivanje zarada zaposlenima, a naročito izmirivanje obaveza prema državi, koje su s obzirom na životni standard izuzetno visoke.

Podsetimo, u Srbiji ima 330.000 privrednih subjekata, a najdominantnija među njima su mikro preduzeća.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.