Testiranje mera populacione politike

VIDEO K9: Izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom doneće niz podsticaja u populacionoj politici naše zemlje u kojoj se već izvesno vreme brojne mere na povećanju nataliteta.

0
586
Zakon bi trebao biti usvojen do kraja ove godine, kako bi od sledeće mogla da počne njegova primena, rekla je ministarka Slavica Đukić Dejanović, koja je nakon posete Zavodu za zaštitu zdravlja studenata prisustvovala skupu posvećenom ovoj temi.
Dve su značajne novine koje donosi Izmena Zakona o finansijskoj pomoći porodicama sa decom, koje će biti moguće zahvaljujući finansijskoj i makroekonomskoj stabilnosti države, navela je Đukić Dejanović.
“Vlada je ocenila da je sasvim moguće da po prvi put kroz Zakon o finansijskoj podršci porodici, koji će biti do kraja godine, po mojoj proceni, u skupštinskim klupama, a sledeće godine će početi da se primenjuje, da će ta pomoć biti značajno veća i po prvi put će se izjednačiti osiguranica žena sa sela sa ženom koja je u stalnom radnom odnosu. Po prvi put će devojke i žene koje rade na određeno vreme, ugovorom o delu, koje su angažovane na neki drugi način, a nemaju stalni posao, kako mi to volimo da kažemo, biti potpuno, biti potpuno izjednačene”, rekla je Đukić Dejanović.
U 15 lokalnih samouprava u Srbiji počelo je testiranje brojnih mera populacione politike Vlade Srbiej, od onih koje su usmerene na podsticaj rađanja, preko podizanja zdravstvene kulture do podsticajnih mera za mlade parove za ostanak u mestu boravka.
“Na terenu je od 19 opština iz Vojvodine koliko je aplikovalo za davanje finansijske podrške porodicama koje planiraju roditeljstvo i povećanje broja članova porodice, pet opština je dobilo ta sredstva i mi upravo hoćemo da obiđemo te opštine i neposredne korisnike sredstava sa idejom da pokažemo da nije dovoljno samo dati finansijski podsticaj. Šta se događa sa zdravstvenom kulturom, šta se događa sa zdravljem tih ljudi, šta se događa sa podrškom mamama koje su često iz tradicionalnih razloga opterećene kuvanjem, brigom o bolesnom članu porodice, a čuvaju već jedno dete i treba da budu stimulisane za drugo. Ko im to daje podršku”, navela je Đukić Dejanović.
U ove mere uključeni su i privredni subjekti, odnosno poslodavci, istakla je ministaka, ne samo kroz usklađivanje radnog vremena, nego i brigom o vrtićima i školskim ustanovama u kojima deca roditelja koji su kod njih zaposleni provode vreme.
“Cilj našeg oruga jeste da afirmišemo i da stimulišemo male sredine, sela, da nam na selima ostanu mladi bračni parovi. Infrastrukturu, morate se složiti sa činjenicom da imamo, maltene, u svalom selu u AP Vojvodini, tako da do Novog Sada je 100 kilometara najudaljenije svako selo. Ako je dobra infrastruktura, obaveza države je da stvara preduslove za rad i to država radi. Svedoci ste koliko je novih radnih mesta otvoreno u zadnje tri, četiri godine”, kazao je Milan Novaković, načelnik Južnobačkog upravnog okruga.
Novaković je zaključio da je ovaj projekat strateški važan za Srbiju i da će njegovi efekti biti vidljivi u narednih deset godina, te su stoga u njegovu realizaciju uključeni svi nadležni pokrajinski sekretarijati i ministarstva Vlade Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.