Teslini dani i u doba korone

VIDEO K9: U Srbiji se danas obeležava Dan nauke, 10. jul, ustanovljen u čast rođendana našeg velikog naučnika i inovatora, Nikole Tesle. U Novom Sadu se tim povodom već sedmu godinu za redom tokom jula održava manifestacija "Dani Nikole Tesle".

19

I ovog jula Udruženje vojvođanskih učitelja u saradnji sa Gradskom bibliotekom sedmu godinu za redom organizuje Dane Nikole Tesle u Novom Sadu.

Iako u malo drugačijoj atmosferi nego prethodnih godina, epidemija korona virusa ipak nije sprečila odavanje počasti najpozantijem naučniku iz Smiljana.

U okviru ove manifestacije, najuspeliji likovni i kaligrafskih radovi učenika osnovnih i srednjih škola o liku i delu Nikole tesle biće izloženi od 11. jula do 31. avgusta u Galeriji pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Pored ovoga, Udruženje vojvođanskih učitelja organizuje radionicu za decu pod nazivom “Upoznajmo detinjstvo Nikole Tesle” koja se ove godine zbog epidemije korona virusa odvija onlajn.

Nikola Tesla rođen je 10. jula 1856. kao četvrto dete Milutina i Đuke Tesle u svešteničkoj pravoslavnoj porodici, u srpskom selu Smiljan u Lici. Umro je u 87. godini života, 7. januara 1943, sam, u hotelu Njujorker u Njujorku. Njegov pepeo je prenesen u Beograd u julu 1957. godine, a urna je smeštena u Muzeju Nikole Tesle gde i danas stoji. U poseti Beogradu Tesla je boravio samo jednom u životu od 1. do 3. juna 1892. i tom prilikom odlikovan je Ordenom Svetog Save drugog stepena.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.