Tesla, orijentir za nove generacije

VIDEO K9: Ljubitelje pronalazaka, novih proizvoda i tehnologija ni ove godine nije razočarao Tesla fest koji je prošlje nedelje održan u Novom Sadu.

0
77

U svom tradicionalnom terminu, od 12. do 15. oktobra, na SPENS-u je održan 37. Međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva – Tesla fest, na kojem se ove godine predstavilo više od 500 izlagača iz zemlje i regiona.

Ova manifestacija slavi Dan pronalazača i neguje sećanje na Nikolu Teslu, inovatora koji je svojim pronalascima zadužio čovečanstvo, a koji je bio i počasni građanin Novog Sada, rekao je osnivač Tesla Festa i predsednik Saveza pronalazača Vojvodine, Anđelko Glavašević.

Tokom trajanja festivala u Galeriji Macut trajala je postavka izložbi Tesla festa, a na štandu Zavoda za intelektualnu svojinu pronalazači su mogli da dobiju pravnu i drugu stručnu pomoć.

U okviru manifestacije održana je i tribina “Tesla i Novi Sad”, kao i prikaz istraživanja iz knjige “Tesla obrazovanje i samoobrazovanje” autorke dr Drenke Dobrosavljević.

Tesla fest u našem gradu počinje uvek 12. oktobra, simbolično na dan kada je 1887. godine Nikola Tesla prijavio svoj prvi patent američkom Zavodu za patente, a izgradnjom hidroelektrane na Nijagarinim vodopadima doživeo i njegovu realizaciju, što je san svakog pronalazača, istakao je Glavašević.

Osim iz naše zemlje, na ovogodišnjoj manifestaciji su učestvovali pronalazači i mladi talenti, umetnici i iz Republike Srpske, Češke, Poljske, Švedske i Kine.

Vrednosti i principi koje je Nikola Tesla promovisao u svom radu i stvaralaštvu predstavljanju orijentir i putokaz ka kojem svi treba da stremimo, što je naročito važno za mlađe generacije da se izgrađuju kao istinske ličnosti, naglasio je Radulović, a Tesla fest je prilika da se podsetimo njegovih vanvremenskih misli, lika i dela.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.