Tereza Mej: Oformiću vladu sa prijateljima, a sada – na posao!

Formiraću vladu koja će voditi zemlju kroz pregovore o Bregzitu, najavila je liderka konzervativaca Tereza Mej nakon sastanka u Bakingemskoj palati sa kraljicom Elizabetom Drugom. A, sada na posao, poručuje Mejova.

392

Aktuelna premijerka Velike Britanije Tereza Mej zatražila je dozvolu od kraljice da sastavi novu, manjinsku vladu, nakon postignutog dogovora sa Demokratskom unionističkom partijom Severne Irske.

“Nastavićemo da radimo posebno sa našim prijateljima i saveznicima iz Demokratske unionističke partije. Naše dve partije su imale snažne veze tokom mnogih godina i to mi daje samopouzdanje da verujem da ćemo nastaviti da radimo zajedno u interesu celog Ujedinjenog Kraljevstva”, rekla je Mejova ispred Dauning strita 10.

Podsetila je da ključni pregovori o Bregzitu počinju za samo 10 dana, istakavši da je zemlji više nego ikad potrebna sigurnost.

“Sada kada smo obezbedili najveći broj glasova i najveći broj poslaničkih mesta na opštim izborima, jasno je da samo konzervativci i unionisti imaju legitimitet i mogućnost da obezbede tu sigurnost formirajući većinu u Donjem domu”, istakla je premijerka.

Navela je da će to omogućiti da se zemlja ujedini i svoju energiju usmeri na uspešan dogovor o Bregzitu koji će ići naruku svima u Britaniji, uz obezbeđivanje novog partnerstva sa EU koje zemlji garantuje dugoročni prosperitet.

“Za to je narod glasao prošlog juna, i to ćemo ostvariti”, poručila je britanska premijerka.

Na vanrednim parlamentarnim izborima, Konzervativna partija je osvojila 42,4 odsto glasova, dok su opozicioni laburisti dobili 40 odsto, pokazuju preliminarni rezultati. Nijedna partija neće imati većinu u parlamentu od 650 mesta. (Agencije, RTS)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.