Terali zeca – isterali medveda

VIDEO K9: U pokušaju da vrate jednostrano ukinuta prava, Udruženje penzionera NIS-a naišlo je na niz nepravilnosti i nezakonitosti koje su bez posledica sprovođene još od procesa privatizacije, a za čije rešavanje danas niko nije zainteresovan. Ovu su u emisiji Otvoreni ekran rekli Stevan Vrebalov iz Udruženja penzinera NIS-a i prof. dr Zoran Stojiljković, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost.

257

Pre četiri godine jednostrano su ukinuta prava penzionera iz socijalnog programa, normativnih akata i zakonskih odredbi koje su obavezivale poslodavca da dotacijom donira penzionere za potrebe poput kupovine lekova, troškova sahrane i neke druge vrste socijalne pomoći, kažu u Udruženju penzionera NIS-a, što je bio neposredan povod za njihovo delovanje.

“I onda smo mi na različite načine, obraćajući se Upravnom odboru NIS-a i nove ove organizacije, nadležnim organim ana svim nivoima, do predsednika, predsednice vlade, prosto iscrpili sve mogućnosti, ali smo, formirajući dokumentaciju i tražeći osnov za ta naša prava jednostrano ukinu, kako to kaže naš narod, terali zeca i isterali medveda”, rekao je Vrebalov.

Jedna po jedna, otkrivale su se, prema njegovim rečima, nezakonite stvari koje su od strane nadležnih ukidale i smanjivale prava zaposlenih i penzionera.

“Tu smo isterali sledeću činjenicu da je jednostrano određena i veličina prava na otkup deonica, ne samo na otkup, nego na besplatne, pa onda posle i na onaj privilegovani otkup. Posle toga se došlo do sledeće etape, da taj socijalni program ne samo da nije dobar, nego da ne postoji, on nije ni potpisan, znači, nije sve to moglo da stupi na snagu”, naveo je Vrebalov.

U to vreme, kako je rekao, nisu imali ni zaštitu sindikata preduzeća koji je stao na stranu poslovodstva, te su na kraju prihvatili krovnu organizaciju Udruženja penzionera, Ujedinjeni granski sindikat Nezavisnost.

Umanjivanje i kršenje prava zaposlenih i penzionera tokom i nakon privatizacije rezultat su iskorišćenog nesrećnog sticaja okolnosti, kazao je prof. dr Zoran Stojiljković, predsednik UGS Nezavisnost.

“Ako vi hoćete da vas ubede da nešto izgubite što ste imali kao pravo, oni moraji da ponude neku kompenzaciju. Kompenzacija je ponuđena, formalno, očito kroz ovo što gospodin Verbalov govorim nije realizovana, u međuvremenu je odnos moći promenjen, sve negativne poledice, tipa, sporne privatizacije, nisu ni do dan-danas rešene, ljudi su pogubili poslove. Vi imate storije kako se to rešavalo u Vojvodini, u Zrenjaninu, koji je možda magični grad koji pokazuje kako je to izgledalo i vi ste sad dobili ovu situaciju”, istakao je Stojiljković.

Najveći problem, prema rečima Vrebalova, je zid na koji su naišli kod nadležnih u svim pravcima kojima su pokušali da pokrenu rešavanje ovih nezakonitosti.

Stoga su aktuelni protesti koje su podržali, zaključio je on, jedini preostali put da ukažu na postojanje problema u društvu čije je rešavanje neophodno.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.