Temperaturni šok: U sedam dana čak 20 stepeni razlike

Posle ledenih dana, predstojeći vikend biće prolećni, sa temperaturom i do 15 stepeni.Temperaturna razlika biće oko 20 stepeni u odnosu na pre nedelju dana.

617

Kolika nas razlika u vremenskim prilikama očekuje govori i činjenica da je proteklog vikenda duvala košava 100 kilometara na sat, a da se brzina vetra narednih dana neće peti iznad pet kilometara na čas.

“Podizanje temperature polako kreće od četvrtka. Razlika u odnosu na prošli vikend jeste velika, ali nije neuobičajeno da se ovakve stvari dešavaju u februaru. Ipak, temperature koje su prognozirane za vikend jesu iznad normale za februar, u kome je prosečna temperatura od dva do četiri stepena”, kaže meteorolog Časlav Stanojević, istakavši da je februar najsnežniji mesec u godini.
Ostatak februara imaće desetak kišovitih dana, ponegde i sa snegom, ali scenario kakav se odigrao proteklog vikenda ne bi trebalo da se ponovi.
“Od 15. do 18. februara, u pojedinim mestima bi temperatura mogla da bude i do 20 stepeni, ali to će biti samo kratkotrajno”, kaže Stanojević.
Lekari se slažu da je dobro što će se temperatura peti postepeno, pa će relativno zdrave osobe, za razliku od hroničnih bolesnika, za dva-tri dana biti adaptirane.
“Međutim, ova promena vremena će najviše uticati na one koji imaju problema sa centralnom i moždanom cirkulacijom, ali i na one sa psihijatrijskim problemima. Srčani bolesnici, osim onih koji imaju problem sa visokim pritiskom, moći će malo da odahnu kažu u  Hitnoj pomoći.
Ističu da bi temperaturne oscilacije za posledicu mogle da imaju i prehlade i veći broj virusnih infekcija. Savet za sve je da iskoriste lepo vreme, izađu napolje, prošetaju, osunčaju se, udišu svež vazduh i uzimaju takozvane vitaminske bombe.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.