Temperatura vode i vodostaji pogodni za mrest

VIDEO K9: Temperatura vode i vodostaj na rekama pogodni su za mrest ribe. O trenutnoj situaciji na rekama ekipa Kanala 9 razgovarala je sa predsednikom Ribolovačkog saveza Vojvodine, Dušanom Jovanovićem.

0
474

Većina bele ribe je u zabrani, odnosno u lovostaju, dok su štuka i smuđ izašli iz zabrane. Dunav je u stagnaciji i trenutno iznosi oko 3 metra i 20 cm, što je izuzetno pogodno za mrest, ističe Jovanović.

“Dunavci i mresne zone u Dunavu su popunjeni vodom i riba ima gde da se izmresti. Temperatura vode je takođe odgovarajuća, tako da ima riba gde da se izmresti, pa možemo očekivati dobar mrest ove godine”, rekao je on.

Riba se trenutno nalazi u krajevima Dunavca, uz obalu i u travi, što su najbolja mesta za mrest.

“Kada je riba u mrestu ona je vrlo slabo zainteresovana za ishranu. Ima pametnija posla, ljubav je u pitanju, tako da gastronomske priče i nisu mnogo značajne u ribljem svetu. Ali uvek se može ponešto pronaći, malo baciti prihrane, ali treba to ostaviti, jer i ono što nije zaštićeno i to je sada u mrestu, npr. crvenperka i bodorka, pa treba ostaviti tu ribu malo na miru da se izmresti, kako bi mi imali šta da lovimo”, naveo je Jovanović.

Konkurs za dodelu nedodeljenih ribolovnih voda u Vojvodini završava se danas, a kako ističe Jovanović, trenutno na Tisi ne postoji ribočuvarska služba i ova voda je na dodeli putem konkursa. Ribolovački savez Vojvodine je konkurisao za određene vode i nada se uspehu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.