Temenjača – strah bez razloga

VIDEO K9: Temenjača, iako česta pojava kod beba, neretko izaziva strah kod roditelja, naročito onih koji se po prvi put nalaze u toj ulozi. Temenjača nije uzrokovana lošim održavanjem higijene deteta, rekao je pedijatar doktor Slobodan Maričić u emisiji Otvoreni ekran, relativno lako se uklanja, a koliko dugo će trajati zavisi individualno od deteta.

0
1091

Zabluda je da je eventualno loša higijena odgovorna za nastanak temenjače, rekao je pedijatar Slobodan Maričić, jer za njenu pojavu na glavi deteta postoji nekoliko razloga.

Jedan je višak estrogena majčinog u mleku, a drugi je, kako je naveo, velika količina sebuma koji se luči.

“Postoje te ćelije koje se ljuspaju, koje, inače, prirodno moraju da otpadaju jer kako dolazi do starenja tog dela kože, prosto otpada jedan deo ćelija. Taj proces je kontinuiran i svake četiri nedelje mi to obnovimo. Znači, ta velika količina sebuma, te mrtve ćelije na površini zapravo su rezultat, nastanak temenjače nema apsolutno nikakve veze sa higijenom i ne znači da je neko bio manje brižan prema svom detetu pa je dete kao posledicu imalo temenjaču”, rekao je dr Maričić.

Temenjača, ukoliko se pravilno tretira, traje oko 2 meseca, ali nekada i duže, što zavisi od samog deteta, a u svakom slučaju se ne sme agresivno uklanjati sa glave bebe, upozorio je Maričić.

“Znači, fino pranje i lagane one četke kojima ćemo to skinuti sa glave deteta, vremenom će to spontano samo prolaziti, naravno, ako se ne radi o nekim oboljenjima kože, koja se nekada moraju razdvojiti – znači, jedno je temenjača, a jedno su oboljenja kože”, ukazao je dr Maričić.

Prema poslednjim istraživanjima, naveo je on, na prevenciju temenjače mogu da utiču majke koje doje svoje bebe, a vreme će pokazati koliko su ta nova saznanja zaista i efikasna.

“Dojenje je prva stvar, koju svakako moramo favorizovati 6 meseci minimalno, godinu dana bi bilo poželjno. U svakom slučaju, majčino mleko je nešto najbolje što bi moglo biti za dete. Ali, davanje probiotika majkama tri meseca pre kraja trudnoće i tri meseca posle porođaja, eventualno bi moglo malo delovati preventivno na razvoj atopijskog dermatitisa”, naveo je dr Maričić.

Za pravilnu negu osetljive kože bebe važna je upotreba odgovarajućih, medicinski testiranih preparata i, još važnije, istakao je Maričić pravilna ishrana, počev od dojenja, do kasnijeg izbora jelovnika pri prelasku na čvrsu hranu.

Kompletnu emisiju možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.