Temeljna obnova zgrade Crkvene opštine

VIDEO K9: Radovi na zgradi Crkvene opštine u Pašićevoj ulici, u centru Novog Sada, izazvali oprečne reakcije u javnosti. Veliki deo objekta je toliko oštećen da je praktično nefunkcionalan i moraće da bude praktično, ali će nakon izgradnje biti zadržani postojeći izgled fasade i gabariti.

0
45

Objekat Crkvene pravoslavne opštine Saborne crkve u Novom Sadu je decenijama u veoma lošem stanju, a tokom redovnih godišnjih obilazaka postalo je očigledno da su pukotine u zidovima, uključujući i podrumske, sve veće i opsanije, kaže direktor gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Jokić navodi da su gradski i pokrajinski zavodi za zaštitu spomenika kulture, kao i Srpska pravoslavna crkvena opština angažovali stručnjake Departmana za građevinarstvo i geodeziju Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu da izvrši ekspertizu koja će pokazati koliki je stepen oštećenja objekta i za kojom rekonstrukcijom postoji potreba

Taj objekat će dobiti isti oblik i gabarite i zadržati sve svoje arhitektonsko-istorijske vrednosti, ali će u funkkcionalnom smislu biti mnogo korisniji Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini, a njegova trajnost, kvalitet, infrastrukturna čvrstina će biti veoma značajno produžena, naveo je Jokić.

Konzervatorski nadzor, kako je rekao, vrši gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture, nosilac posla je Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture, a projekat finasira Pokrajinska vlada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.