Temelji kuće besmrtnika našeg sporta

VIDEO K9: Čovek ne umire u trenutku kada ode sa ovog sveta, već onda kada ga zaboravimo, parola je našeg sugrađanina, hirurga u penziji i vajara, dr Vladimira Jokanovića, koji ima želju da od takve smrti sačuva imena najpoznatijih sportista sa ovih naših prostora.

0
140

Hirurg u penziji, a u slobodno vreme književnik, novinar i vajar, osamdesetosmogodišnji dr Vladimir Jokanović, naš sugrađanin već trideset godina, Novom Sadu je poklonio do sada 46 skulptura koje svakodnevno viđamo duž ulica, po ustanovama, pozorištu, Matici srpskoj, Kliničkom centru i drugim mestima.

Nema svoj atelje i njegova vajarska dela smeštena su u, kako kaže, jednom privatnom parku na Bulevaru oslobođenja. Vaja još uvek, kada može, i nada se da će uskoro ostvariti jednu veliku želju.

Kuće poznatih sportista postoje u gradovima širom sveta, a naši fudbaleri zaslužuju Kuću fudbala koja bi bila smeštena u Fudbalskom savezu Srbije, smatra dr Jokanović.

Svako ima neku opsesiju, a ovo je njegova, kaže dr Jokanović te navodi skulpture koje bi se, za početak našle u budućoj Kući fudbala.

Ovaj neumorni stvaralac bio je inicijator i ideje o osnivanju Muzeja olimpijaca na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu koji je iznedrio brojne učesnike Igara. Ideja je prihvaćena, ali njena realizacija nije daleko odmakla i za sada su, kako je rekao, Stevan Horvat i Slavko Obadov dali svoje trofeje, pehare i medalje, a Jokanović je napravio njihove biste.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.