Telefon u ruke i svi u muzej!

VIDEO K9: Obilazak muzeja, uz mobilnu aplikaciju kao vodiča, od sada je moguć u Muzeju Vojvodine, gde je održana prezentacija multimedijalnog audio vodiča za stalne postavke - Orundo i projekata "Novosadsko kulturno blago na sajtovima".

0
945

Jedan od zadataka muzeja jeste edukacija i prezentacija kulturnog nasleđa, a kroz vidljivost i dostupnost kulturnog nasleđa podiže se svest o njegovoj važnosti za identitet jednog grada, države i naroda, kažu u Muzeju Vojvodine.

“U početku je to bila digitalizacija u službi zaštite kulturnog nasleđa, a napravili smo sad po prvi put iskorak u virtuelni svet u smislu vidljivosti i dostupnosti kulturnog nasleđa. Za grad Novi Sad je ovo dodatno bitno zato što kroz jedan zajednički projekat “Novosadsko kulturno blago na sajtovima”, Muzej Vojvodine i Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada, u sklopu svojih internet prezentacija, po prvi put možete da pretražite baze podataka. Link se zove kulturno dobro online, kliknete na njega i možete da dobijete informacije o svom kulturnom nasleđu koje se nalazi u Zavodu i Muzeju Vojvodine”, rekla je Natalija Vulikić, informatičarka u Matičnoj službi Muzeja Vojvodine.

Muzej Vojvodine već deceniju bavi se digitalizacijom kulturnog nasleđa. Jedan od rezultata je multimedijalni vodič za stalne postavke Muzeja, dostupan na pet jezika: srpski, engleski, nemački, mađarski i slovački.

“Kada dođete u Muzej Vojvodine, mi već tradicionalno imamo rečenicu kojom počinjemo, “Telefon u ruke i svi u Muzej”. Kada dođete u Muzej Vojvodine, skinete aplikaciju Oroundo i sav sadržaj koji je prati, on se nalazi na vašem telefonu. Ne treba vam ništa više sem vašeg telefona i vi na taj način možete da slušate audio sadržaje na 5 jezika. Krećete se kroz stalnu postavku Muzeja Vojvodine i slušate na vašim telefonima sadržaj”, rekla je Vulikić.

Ovaj projekat podržali su Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i Grad Novi Sad.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.