Tel Aviv najskuplji grad za život, Damask najjeftiniji

Tel Aviv je najskuplji grad na svetu za život zbog rastuće inflacije koja je uticala na porast troškova u čitavom svetu, sudeći prema danas objavljennim istraživanju.

0
6

Tel Aviv je ranije zauzimao peto mesto, a sada je dospeo na prvo delom zbog vrednosti šekela u odnosu na dolar, te povećanja cena prevoza i namirnica, navodi se u analizi britanskog lista Ekonomist.

Glavni grad Izraela je zauzeo gornju trećinu tabele u svih 10 glavnih kategorija potrošnje EIU.

Podaci o cenama 50.000 vrsta robe i usluga u 173 grada, prikupljeni u avgustu i septembru, pokazuju da su u proseku cene porasle za 3,5 odsto u lokalnoj valuti, što je najbrža stopa inflacije u poslednjih pet godina.

Pariz i Singapur su na drugom mestu, a slede Cirih i Hongkong, Njujork je na šestom, a Ženeva na sedmom mestu, prenosi Frans pres.

Među prvih deset su Kopenhagen, Los Anđeles i Osaka.

Prošle godine su prvo mesto delili Pariz, Cirih i Hongkong.

Ove godine su podaci sakupljeni u avgustu i septembru kada su cene porasle i pokazuju da su prosečan rast bio 3,5 procenta u lokalnim valutama, što je najviša stopa inflacije zabeležena u proteklih pet godina.

Restrikcije uvedene zbog pandemije koronavirusa su omele snabdevanje robom, dovele do nestašica i većih cena rekla je Upasana Dat iz Ekonomista, objasnivši da se taj uticaj jasno vidi ove godine, te da je izrazito porasle cena nafte.

Glavni grad Irana popeo se sa 79. na 29. mesto, među 173 grada, u kojima su upoređivane cene roba i usluga, zbog sankcija SAD koje su uticale na rast cena i nestašice.

Damask je označen kao najeftiniji grad na svetu, preneli su izraelski mediji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.