Teku rokovi za upis imovine u BiH

VIDEO K9: Građani koji imaju nepopisanu imovinu u Federaciji Bosne Hercegovine mogli bi ostati bez nje, a da to i ne znaju, zbog načina sprovođenja harmonizacije zemljišnih knjiga u toj zemlji. O važnosti upisa imovine u BiH bilo je reči na tribini sinoć održanoj u Novom Sadu.

0
25

U Federaciji BiH u toku je harmonizacija, odnosno usklađivanje zemljišnih knjiga sa rokovima za upis imovine i procedurama o kojima većina Srba koji imaju imovinu na toj teritoriji nije upoznata.

U cilju njihovog informisanja, Kancelarije za informacije i besplatnu pravnu pomoć u oblasti zaštite i ostvarivanja imovinskih prava Srba iz Federacije BiH organizovala je sinoć u Novom Sadu prvu tribinu o upisu imovine u toj zemlji.

Reč je o o prvoj u nizu tribina planiranih u Vojvodini, kako bi o ovom problemu obavestili oko 400.000 građana koji, prema procenama, imaju neupisanu imovinu u FBiH, kao i o načinima na koji može da im pomogne ova Kancelarija.

Zbog potrebe da što veći broj građana bude upoznat sa procedurom vezanom za popis imovine koja je trenutno na snazi u Federaciji BiH, u Novom Sadu je, uz podršku pokrajinskog Fonda za raseljena i izbegla lica i za saradnju sa Srbima u regionu, u junu je i otvorena Kancelarija za besplatnu pravnu pomoć licima koja imaju nepopisanu imovinu na toj teritoriji.

Potreba za otvaranjem Kancelarije za informacije besplatnu pravnu pomoć u oblasti zaštite i ostvarivanja imovinskih prava Srba iz Federacije BiH, koja je u Novom Sadu nedavno počela sa radom, pojavila se zbog činjenice da se u Federaciji raspisuju javni pozivi za upis imovine u katastar, koji su dostupni i objavljuju se samo njihovom Službenom glasniku i u tamošnjim medijima koji nisu dostupni našim građanima koji tamo imaju imovinu, kažu u Udruženju Srpski krajevi.

Ove javne pozive u FBiH raspisuje svaka katastarska opština tako da se stalno mora pratiti stanje kada je je kojoj opštini taj poziv raspisan, jer građani imaju rok od 60 dana od dana raspisivanja poziva za upis svoje imovine ili maksimalno godinu dana ukoliko dostave dokaz o sprečenosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.