Taksi prevoz po jedinstvenoj ceni

VIDEO K9: Novom gradskom Odlukom o taksi prevozu donesenom pre petnaestak dana propisani su određeni uslovi koje će taksi prevoznici u Novom Sadu morati da ispunjavaju. Ti uslovi se, pre svega, odnose na cenu taksi usluge i optimizaciju broja vozila. O tome šta ova odluka znači taksistima, a šta korisnicima njihovih usluga u emisiji Otvoreni ekran govorio je Josip Kopestinskij, član Radne grupe za unapređenje taksi prevoza u Novom Sadu.

514

Ovo je prva Odluka o taksi prevozu koja je usklađena sa Zakonom o drumskom saobraćaju, a na njoj se radilo tri godine, istakao je Josip Kopestinskij i napomenuo da je Novi Sad prva lokalna samouprava u Srbiji koja je donela ovu odluku, a u obavezi su da je donesu i ostale.

Ono što se u zakonu bitno menjalo, rekao je on, jesu uslovi za obavljanje taksi prevoza.

“U suštini su ostali isti, dodati su neki novi, ali način dobijanja i ta neka dokumenta i sam postupak za lokalne samouprave u načinu izdavanja tih dokumenata, ko ima pravo, kao i kontrole tih dokumenata je malo promenjen”, naveo je on.

Što se tiče korisnika taksi usluga, najvažnija stvar regulisana ovom odlukom je propisana cena koja je jedinstvena za sve taksiste.

“Mi smo pokušavali dosad da nađemo neka rešenja tipa, posebne table za one koji nisu članovi udruženja, često su građani njih zvali “divljaci”, ali oni su legalni taksisti koji imaju sve papire i zakon im je dozvoljavao da slobodno formiraju cenu spram svog mišljenja. Pre 4 godine zakon je propisao tzv. minimalnu ekonomsku cenu ispod koje nisu smeli da idu, ali su mogli da idu preko toga”, kazao je Kopestinskij.

Ljudi su pritom izgubili iz vida da taksi prevoz spada u javni prevoz i kao takav mora ispunjavati određene standarde i pravila koji štite, pre svega, njegove korisnike, podsetio je Kopestinskij, a cena je, dodao je on, jedna od stvari koje putnik očekuje u nekom normalom dijapazonu. Stoga je poslednjim zakonom, donesenim u avgustu prošle godine, podsetio je Kopestinskij, propisano da lokalna samouprava određuje jedinstvenu cenu po kojoj se mora obavljati taksi prevoz.

“Znači, bez obzira da li ste član udruženja ili samostalni taksista moraćete imati cenu koju propiše grad. S tim, što, moram napomenuti, to nije cena koju neko sanja ili napamet određuje. U zakonu je definisano da grad tu cenu donosi na osnovu na osnovu mišljenja ili proračuna stručne neke službe. Znači, grad je dužan da angažuje neku stručnu službu koja će da izračuna tu cenu, da je prezentuje gradu i da onda na onovu toga grad donese cenu”, rekao je Kopestinskij.

Da li će nova cena biti viša, niža ili ista kao dosadašnje, još nije poznato. Jedinstvena cena stupiće na snagu nakon što budu ispoštovane sve procedure oko njenog donošenja, a sam grad se, prema njegovim rečima, u dogovoru s taksistima obavezao da će novi cenovnik doneti u roku od 30 dana od stupanja snagu Odluke o taksi prevozu u Novom Sadu.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.