Takse preskupe vlasnicima fotokopinica u Zrenjaninu

VIDEO K9: Udruženje vlasnika fotokopirnica i fotografskih radnji u Zrenjaninu je održalo sastanak na temu "Novi namet za preduzetnike" gde se raspravljalo o računima vezanim za autorska i reprogramska prava vlasnika.

309

Drugi po redu sastanak udruženja vlasnika fotokopirnica održan je u prisustvu manjeg broja ljudi, iz razloga koji su iniciajatori naveli, a to je da su u toku godišnji odmori. Tema sastanka bila je uvođenje novog nameta preduzetnicima.

U ovom slučaju, vlasnicima fotokopirnica uvedena je taksa u iznosu od oko 2.000 dinara na svaki aparat u objektu, bez obzira na činjenicu da li je ispravan ili ne.

Računi koje su pojedini vlasnici radnji dobili za naplatu, vezani su za plaćanje naknade organizacijama za ostvarivanje kolektivnih autorskih prava, o čemu je nešto više rekla vlasnica Foto Asa Ljiljana Belić.

Kako je od strane Udruženja preduzetnika angažovan advokat, a konsultovana su i udruženja iz drugih gradova, Ljiljana Bjelić je iznela zajednički stav i mišljenje preduzetnika Zrenjanina.

Organizacija za ostvarivanje reprogramskih prava koja se nalazi u Beogradu, odlukom Skupštine Republike Srbije dobila je pravo da novac naplaćen od vlasnika fotokopirnica u vidu naknade prosledi udruženjima književnika, slikara.

Ono što je zajednički stav je i to da sve prispele obaveze preduzetnici treba da plate, dok je iz Privredne komore, doduše nezvanično, stigao odgovor da je jedini način da vlasnici pomenutih radnji zaštite svoja prava i traže izmenu Zakona, da se odredi neki tarifnik i da se na kraju zna ko troši sredstva i kome su ona namenjena. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.