Takse preskupe vlasnicima fotokopinica u Zrenjaninu

VIDEO K9: Udruženje vlasnika fotokopirnica i fotografskih radnji u Zrenjaninu je održalo sastanak na temu "Novi namet za preduzetnike" gde se raspravljalo o računima vezanim za autorska i reprogramska prava vlasnika.

290

Drugi po redu sastanak udruženja vlasnika fotokopirnica održan je u prisustvu manjeg broja ljudi, iz razloga koji su iniciajatori naveli, a to je da su u toku godišnji odmori. Tema sastanka bila je uvođenje novog nameta preduzetnicima.

U ovom slučaju, vlasnicima fotokopirnica uvedena je taksa u iznosu od oko 2.000 dinara na svaki aparat u objektu, bez obzira na činjenicu da li je ispravan ili ne.

Računi koje su pojedini vlasnici radnji dobili za naplatu, vezani su za plaćanje naknade organizacijama za ostvarivanje kolektivnih autorskih prava, o čemu je nešto više rekla vlasnica Foto Asa Ljiljana Belić.

Kako je od strane Udruženja preduzetnika angažovan advokat, a konsultovana su i udruženja iz drugih gradova, Ljiljana Bjelić je iznela zajednički stav i mišljenje preduzetnika Zrenjanina.

Organizacija za ostvarivanje reprogramskih prava koja se nalazi u Beogradu, odlukom Skupštine Republike Srbije dobila je pravo da novac naplaćen od vlasnika fotokopirnica u vidu naknade prosledi udruženjima književnika, slikara.

Ono što je zajednički stav je i to da sve prispele obaveze preduzetnici treba da plate, dok je iz Privredne komore, doduše nezvanično, stigao odgovor da je jedini način da vlasnici pomenutih radnji zaštite svoja prava i traže izmenu Zakona, da se odredi neki tarifnik i da se na kraju zna ko troši sredstva i kome su ona namenjena. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.