Tajne veštine javnog nastupa

VIDEO K9: Tri stotine novosadskih đaka u narednih nekoliko meseci imaju priliku da steknu veštine uspešnog javnog nastupa. Njima će ova znanja preneti predavači iz Udruženja „Izražajnost“ koji kažu da je rad na kulturi govora znanje za ceo život koje je premenljivo u svakodnevnim izazovima i svakoj profesiji.

0
18

Sa javnim nastupom i kulturom govora u praksi smo suočeni od malena. Ipak, kroz formalno obrazovanje o ovim itekako važnim stvarima gotovo da nema reči. Dok se obrazujemo, međutim, omiljeni profesori su oni koji drže pažnju i koji neretko mučne i dosadne teme prezentuju na zanimljiv način. Đaci su, sa druge strane, od prvih školskih dana suočeni sa tremom i nesigurnošću dok pred nastavnicima i drugarima iz razreda izlažu naučeno gradivo ili prezentuju rad na određenu temu.

Ovaj jaz u formalnom obrazovanju prepoznalo je Udruženje „Izražajnost“ koje već pet godina sa učenicima i nastavnicima radi na unapređivanju veština javnog nastupa. Krajem prošle nedelje, otpočele su radionice u kojima će 300 novosadskih đaka osnovnih i srednjih škola u narednih meseci steći osnovne veštine kulture govora i javnog nastupa.

Govor na javnom nastupu je veština 21. veka, kaže Roksandić, inače master komunikolog, koji dodaje da je važno o ovoj temi edukovati mlade dok su još u fazi razvoja, jer će im to znanja služiti za ceo život.

Do sada je kroz radionice Udruženja Izražajnost širom Srbije i regiona prošlo nekoliko hiljada dece i Roksandić ističe da su statistika, ali i njihovo iskustvo, pokazali da od grupe koju čini prosečno tridesetoro dece, svega nekoliko njih ima izgrađene veštine uspešnog komuniciranja ili neku vrstu talenta. Međutim, naglašava on, iz radionice u radionicu, sve više dece pokazuje napredak.

Dosadašnje iskustvo pokazalo da je da su novosadska deca izuzetno hrabra, naglašava Roksandić. Oni će u naredne četiri radionice raditi na pravilnom disanju, poboljšavanju artikulacije, neverbalnoj komunikaciji, sauočavanju sa tremom i ostalim veštinama neophodnim za uspešan javni nastup.

Rečitost je isplativa, zaključuje Roksandić, bez obzira kojom se profesijom polaznici ove radionice budu bavili u budućnosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.