Tabu seksualne disfunkcije

VIDEO K9: U uputstvu Svetske zdravstvene organizacije, između ostalog, stoji i da je seksualna aktivnost jedna od osnova kvaliteta života. Seksualna disfunkcija je obolenje koje kako takvo treba tretirati, smatraju lekari iz Seksološke sekcije Društva lekara Vojvodine Srpskog lekarskog društva. Kod lečenja seksualne disfunkcije, kako su istakli u emisiji Otvoreni ekran, prvi korak je dijagnostika, odnosno otkrivanje da li se radi o organskom obolenju ili je problem psihičke prirode.

0
676

Istraživanja pokazuju da redovan, zdrav seksualni život produžava životni vek, ali i utiče na opšte psihičko i fizičko stanje organizma.

Stoga je veoma važno na vreme dijagnostikovati uzroke seksualne disfunkcije i odrediti pravilnu terapiju. Prof. dr Vasilije Topalov, predsednik Seksološke sekcije Društva lekara Vojvodine Srpskog lekarskog društva naglasio je da su seksualne disfunkcije bolest, poput smanjene seksualne želje iz razno-raznih razloga – godina, uzimanja lekova, društvenih shvatanja.

“Dalje imamo smanjenje uzbuđenja. Kod muškaraca to je erektilna disfunkcija. Može da bude uzbuđenje i pojačano, onda tu pričamo, recimo o satirijazi. Tu su i smetnje u orgazmu koji može da bude ubrzan, kad imamo prevremenu ejakulaciju, a može da bude usporen ili odložen. Postoje i druge tegobe koje se javljaju, kao što je bol u toku seksualne aktivnosti, koji može da se javi kako kod žena, tako i kod muškaraca”, naveo je prof. dr Topalov.

Sva ova oboljenja mogu da budu psihološka, ali i organska. Kod organskih oboljenja koje mogu da ometaju seksualne aktivnosti, najčešća su ona kardiovaskularne prirode, rekao je dr Topalov, a mogu biti i neurološka, endokrina ili urološka.

Kod muškaraca, naveo je psihijatar dr Nebojša Baračkov, nedostatak jutarnje erekcije je jasan pokazatelj da se radi o nekom organskom oboljenju.

“Ukoliko ima jutarnje erekcije, a javlja se kasnije neka erektilna disfunkcija u toku dana, onda je problem, najverovatnije, psihičke prirode i onda, svakako treba treba da se javi psihijatru, jer bi sa psihijatrijske strane trebalo da se krene u terapije”, rekao je dr Baračkov.

Psihijatri, zavisno od vrste obolenja, terapije sprovode na više načina – farmakološki, tj. lekovima, psihoterapijom, odnosno, strukturisanim razgovorima koji dovode do uzroka problema, ili kombinovanim metodama.

Seksualna disfunkcija pogađa i žene, a prvi korak u lečenju je odlazak kod ginekologa.

“Po mom iskustvu i iskustvu mojih kolega, opet, kao što je i dr Baračkov rekao, ljudi, ginekolozi ne pitaju, pacijenti se nežale. Žene kod ginekologa se najčešće žale na bol prilikom seksualnog odnosa. Retko kad će vam žena reći nemam seksualnu želju ili uzbuđenje ili orgazam, mada se i to dešava, ali najčešće dolaze zbog bola. To je najčešće, onda vaginizam, to je onaj grč vaginalnih mišića koji onemogućava ženi da ima seksualni odnos, najčešće se to dešava pri prvom odnosu. I tu je uloga ginekologa da isključi organsko”, navela je prof. dr Aleksandra Kapamadžija, ginekolog.

Studija rađena u Engleskoj pre pet godina na uzorku od 45.000 osoba pokazuje da ljude najviše čini srećnim vođenje ljubavi, čak 13 % ispitanih.

Ova tema je, međutim, u našem društvu stigmatizovana i veoma mali broj pacijenata, u svega 5 do 10 posto slučajeva, dolazi da se žali na seksualne tegobe, a lekari u istom procentu o tome pitaju svoje pacijente, pre svega zato što ne znaju šta da rade u takvim slučajevima.

Stoga bi, pre svega trebalo raditi na razbijanju predrasuda, uvođenja seksualnog obrazovanja u nastavni program i edukaciji samih lekara, kako, u krajnjoj liniji, u Srbiji procenat srećnih bio malo veći.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.