Tabla na kući Mileve Marić Ajnštajn

VIDEO K9: Danas je ponovo postavljena informativna tabla na kući Mileve Marić-Anštajn u Kisačkoj ulici. Mileva Marić-Ajnštajn je bila srpska matematičarka i poznata je kao prva žena Alberta Ajnštajna. Otkrivanju table prisustvovali su gradonačelnik grada Novog Sada i gradonačelnik grada Ulma.

0
489

S obzirom da je Novi Sad proglašen za Evropsku prestonicu kulture, grad radi na postavljanju obeležja na lokacijama koje su od kulturnog značaja.

Jedno od takvih mesta jeste i kuća u kojoj je živela Mileva Marić Ajnštajn.

“1. februar započeli smo ponovnim vraćanjem informativne table na rodnu kuću porodice Mileve Marić, odnosno na kuću gde je živela sa svojim ocem, bratom i sestrom. Posebno je zadovoljstvo što smo ovu informativnu tablu, koja je pre dosta godina bila sklonjena odavde, koja čak nije bila ni sa svim preciznim podacima, otvorili zajedno s našim prijateljem, gradonačelnikom Ulma i njegovim saradnicima”, istakao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Prvi put je postavljeno obeležje 1975. godine, a na njemu je pisalo: “U ovoj kući su boravili 1905. i 1907. godine Albert Ajnštajn, tvorac teorije relativiteta i njegov naučni saradnik i supruga Mileva”. Ajnštajn je boravio u Novom Sadu 1905. godine, kada je svetu prvi put predstavljena teorija relativiteta.

“Moram vam reći da sam izuzetno ponosan što je veliki sin našeg grada i njegova prva žena, koju je upoznao i zavoleo tokom svojih studentskih dana, još jedna vrlo jaka veza koja spaja Novi Sad i Ulm. Ova spomen-ploča nije samo simbol kuće i veze u kojoj je živelo dvoje ljudi, već i jedna poruka koja upućuje na tu vezu i to kako treba da nastavimo dalje”, istakao je Gunter Ciš, gradonačelnik Ulma.

Na tabli se nalaze podaci o graditeljima kuće, o Milevi Marić, a istaknuto je i da je deo života u njoj proveo i dr Miloš Marić mlađi, profesor Medicinskog i Veterinarskog fakulteta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.