Srbija bez duvanskog dima?

VIDEO K9: Vreme je da i Srbija uvede potpunu zabranu pušenja na javnim mestima. Ovo je, u susret Nacionalnom danu bez duvanskog dima, 31. januara, za javni servis izjavila direktorka Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji dr Žofija Pustai.

173

Duvan i duvanski proizvodi direktno su odgovorni za brojne maligne i plućne bolesti, kao i kardiovaskularne probleme, upozoravaju iz SZO.

Godišnje od posledica konzumiranja duvana u svetu, u kojem puši 20% populacije, umre 7 miliona ljudi, a u našoj zemlji oko 15 hiljada. U evropskim zemljama cigarete se ne odriče oko 28% građana, a u Srbiji čak 37%.

Cigareta ne sadrži ni jedan jedini koristan sastojak u sebi, kažu u Preventivnom centru novosadskog Doma zdravlja u kojem jednom mesečno organizuju besplatne radne grupe za odvikavanje od pušenja. Nikotinsku zavisnost, međutim, nije lako savladati.

U našoj zemlji pušenje je zabranjeno na radnim mestima, ali je i dalje dozvoljeno u ugostiteljskim objektima.

Ako su Turska, Rusija, Grčka, i mnoge druge zemlje uvele potpunu zabranu pušenja na javnim mestima, onda to može i Srbija koja je ratifikovala konvenciju o kontroli duvana, rekla je dr Žofija Pastan, koja je istakla da od Vlade očekuje da ono što je potpisani i sprovedeu praksi.

Osim potpune zabrane pušenja, Srbija bi, navela je ona, trebala da uvede i veće akcize na duvanske proizvode, kao i slikovne poruke upozorenja kakve odavno imaju mnoge evropske zemlje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.